Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Európában is megjelent a koronavírus

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 27.

Forrás: Index.hu

Az országos tisztifőorvos közlése szerint nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről. Müller Cecília egyúttal hangsúlyozta, hogy itt kicsi az esélye a járványnak.

Európában is megjelent a koronavírus (fotó: iStock)
A koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon.
Kínában már 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma. Összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeztek fel, a megbetegedettek közül a legújabb mérleg szerint 324 ember állapota válságos. A csaknem kétezer biztosan fertőzött mellett további 2684 fertőzésgyanús esetet is regisztráltak a kínai hatóságok - írja az Index. A járvány egyre gyorsabban terjed Kínában.
Az Egyesült Államok evakuálni készül konzulátusának személyzetét és más amerikai állampolgárokat a járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból.
Az első fertőzésgyanús eset szombaton jelentkezett Kanadában. Az érintett egy ötvenes éveiben járó férfi, aki szerdán érkezett haza a kínai Vuhanból, a járvány gócpontjából.
A kínai hatóságok vasárnap ideiglenesen betiltották a vadhús értékesítését a piacokon, boltokban, éttermekben és online platformokon az új koronavírus terjedését megfékezendő - írta közleményében a helyi mezőgazdasági minisztérium. A vadakat tenyésztő farmokat elszigetelik, és a vadhús szállítását betiltják, írja az MTI.
Az új koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztő kínai kutatóknak sikerült izolálniuk a jelenlegi járványt okozó vírustörzset, ami kulcsfontosságú lépés a vakcina felé - számolt be Hszü Ven-po, a járványügyi intézet illetékese. Szakértők azonban aláhúzták, hogy egyelőre nem tudnak túl sokat a kórokozóról.
A kórokozó a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. A vírus Pekingben, Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Franciaországban és Kanadában, Vietnámban, Szingapúrban, Szaud-Arábiában is megjelent.
Közben tizennégy embert vizsgáltak ki Nagy-Britanniában a koronavírusra jellemző tünetekkel, ebből ötnél állapították meg, hogy nincs veszély - írja a Sky News nyomán az Index. Korábban négy emberről tudtak, akiket skóciai kórházakban vizsgáltak a tünetekkel.
A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzéses esetek nagy többsége nem halálos kimenetelű, a betegek zöme náthára, illetve influenzára emlékeztető tüneteket tapasztal, de végül kilábal a betegségből.
Az Air France francia légitársaság a vírus lehetséges elterjedése miatt felfüggesztette a közvetlen járatokat Vuhanba. A vállalat közölte, hogy az intézkedéssel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követik.
A török egészségügyi minisztérium is bejelentette, hogy a koronavírus terjedése miatt a törökországi repülőtereken hőkamerákkal vizsgálnak át minden, Kínából érkező utast.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék