Gyerek

Ételek, amikről azt gondoltam, hogy soha sem fogom adni a gyerekemnek, de nem így lett

Az elképzelés szülővé válás előtt, és a valóság szülővé válás után...
2022. Augusztus 10.
Kép: Catherine Falls Commercial/Getty Images

Mindannyian tudjuk, hogy fontos az egészséges táplálkozás és a megfelelő tápanyagbevitel, és a legjobbat szeretnénk a gyerekünknek. Úgy gondoljuk, hogy majd egészséges ételekkel tápláljuk őt, a sok egészségtelen vacak pedig tiltólistás lesz. Ez volt az én elképzelésem is, de hamar megdőlt az elméletem.

Az Én gyerekem nem fog gyorskaját enni

Több olyan családot ismertem, ahol a gyereket napi szinten vitték a gyorsétterembe, mert az volt a legegyszerűbb. Ez engem teljesen kiakasztott, úgy éreztem, hogy ezek a gyerekek már szinte függnek a gyorskajáktól. Hogy ez a függés nálunk ne alakulhasson ki, úgy gondoltam, hogy egyáltalán nem fogom őt ilyen helyekre vinni. De nem így lett. Ez a fajta étkezési mód már annyira beépült a társadalmunkba, hogy minden sarkon van egy ilyen étterem, aminek izgalmas színes a logója, és jó illatok lengik körül, nem csoda hát, hogy vonzó lesz a (kis)gyerekek számára (is). Rájöttem, ha rossznak állítom be és tiltom, csak még csábítóbb lesz, mint tiltott gyümölcs, és azt fogja hinni, hogy lemarad valami nagyon jóról. Ezért néha betérünk és eszünk egy-egy hamburgert, vagy néhány csirkefalatot, most már csak arra ügyelek, hogy ez ne túl gyakran történjen meg.

Nem adok neki sok édességet és cukros löttyöket

Olyan illúzióim azért nem voltak, hogy az én gyerekem egyáltalán nem fog édességet enni. Bár én egyáltalán nem fogyasztok már cukros ételeket, de tudom, hogy ez nem elvárható egy gyerektől. Napi limitet azonban szerettem volna belőni édességek terén, ez sikerült is, de bevallom, magasabb lett, mint az eredeti elképzelés.

Amit nagyon mellőzni szerettem volna azok a cukrozott ivólevek. Ám volt egy időszak, amikor semmi mást nem volt hajlandó meginni, a semminél pedig még ezek is jobbnak tűntek. Szerencsére nem volt ez hosszú idő, most már próbáljuk beállítani a víz és a gyümölcslé közti egyensúlyt.

Nem veszek neki méregdrága gyerekeknek szánt élelmiszereket

Friss, vékonyra vágott sonka helyett, mosolygó fejes, előre csomagolt felvágott dupla annyiért? Hát micsoda hülyeség ez! – gondoltam. Persze nem arról volt szó, hogy meg akartam fosztani a gyermeki cukiságoktól, csak szerettem volna az ésszerűség határain belül maradni. Bevallom ez nem mindig sikerült/sikerül. Mindig arra vágyik a legjobban, amit a legkevésbé szeretnék neki megvenni ezek közül, és néha meglágyul a szívem.