Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ételallergia forintosítva

Szerző: Babaszoba.hu

2012. október 16.

Forrás: HáziPatika.com

Akár öt-hétszeres különbség is lehet az ételallergiások számára fogyasztható élelmiszerek és a normál, nem diétás élelmiszerek ára között - derült ki egy összehasonlító felméréséből.

A

A Majomkenyér.hu korábbi, tavaszi felmérése már rámutatott, hogy az ételallergiával érintett családok sokszor havi 20-25 ezer forinttal is többet költenek élelmiszerre, mint a nem diétázók. A portál most annak járt utána, hogy mely termékkategóriában a legjelentősebb az árkülönbség a normál és a diétás élelmiszerek között. Kiválasztottak néhány alapélelmiszert, amely mindennapi része az ételallergiások diétájának, s átlagáraikat összevetették a normál élelmiszerek áraival.

"A felmérés eredménye szerint a gluténmentes lisztek 5,3-szor drágábbak, mint a normál finomlisztek, és a gluténmentes kenyereknél is nagyságrendileg hasonló árkülönbséget mutat az 5,7-szeres eltérés a két átlagár között. A gluténmentes zsömle azonban már 7,6-szoros átlagáron található a boltokban a normál árú termékekhez képest. Míg a gluténmentes pizza kétszeres áron, a gluténmentes spagetti háromszoros áron érhető el." - mondta Salgó Andrea, a portál egyik alapítója a sajtótájékoztatón.


Nem csak gluténérzékeny lehet azonban a gyermek. Amennyiben tejallergiás vagy laktózérzékeny, akkor a tejtermékekre is oda kell figyelni. A laktózmentes tej kétszer, míg a rizs-, szója-, mandulatej háromszor drágább, mint a teljes tehéntej. Ennél is nehezebb helyzetben vannak azok, akik egy öröklődő anyagcserezavarban, azaz PKU-s betegségben szenvednek, hiszen húst, húsféléket, halat, tejtermékeket, gabonából készült termékeket, hüvelyeseket, tojást és szóját is tilos enniük. Aki PKU-s gyermekének szeretne spagettit venni, a normál ár hatszorosát is kénytelen lehet kifizetni a diétás változatért, míg a gyermek számára fogyasztható lisztért hétszeres árral kell számolnia. A jelenlegi állapot hátrányosan érinti azokat, akik szűkös anyagi körülményeiknél fogva nem tudják tartani a gluténmentes étrendet - hangsúlyozta Csikós Tímea, az alapvető jogok biztosának munkatársa a sajtótájékoztatón a felmérés eredményeit kommentálva. Szabó Máté ombudsman már több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nem megfelelő a gluténérzékenyek támogatása, sérti az egyenlő elbánás elvét a jelenlegi helyzet. "A lisztérzékenységet nem gyógyszerrel, hanem diétával lehet kezelni, s mivel gyógyszeres kezelésben nem részesülnek az érintettek, így a társadalombiztosításhoz kapcsolódó kedvezményekből sem jut nekik"- emelte ki Csikós Tímea, hozzátéve: vannak ugyan kedvezmények - emelt összegű családi pótlék, hosszabb idejű gyes stb. -, de ebből nem mindenki részesülhet

"Sokat javíthatna a lisztérzékenyek helyzetén, ha a speciális alapanyagokat receptre is megkaphatnák a gyógyszertárakban. Ilyen megoldásokat már Nyugat-Európában is alkalmaznak- mondta Dr. Dudás Mária jogász.

Támogatás nélkül is van néhány trükk, amellyel az érintettek olcsóbbá tehetik a mindennapokat - bár ezek általában időigényesebb dolgok, mint megvásárolni valamit a boltban.

Az árösszehasonlító felmérés eredményeit bemutató sajtórendezvény keretében a Majomkenyér.hu nyáron meghirdetett jótékonysági akcióján nyertes családok is átvehették a nyereményeiket. A felhívásra 229 olyan gyermek jelentkezett, akinek a családjában gondot jelent a diéta betartásához szükséges többletkiadás. A jótékonysági kampány mintegy 1 millió 152 ezer forint értékben gyűjtött felajánlásokat: olyan tárgyakat, élelmiszereket, programokat, melyek az ételallergiával, - intoleranciával élők mindennapjait könnyítik meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék