Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Étel, ami elűzi a rosszkedvet

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 20. | Frissítve: 2019. május 8.

Forrás: Medipress

Az élőkultúrás joghurtokban található Lactobacillus nevű baktérium képes megszüntetni a rágcsálókban a depressziós tüneteket - állapították meg kutatók.

A joghurt elűzi a rosszkedvet?

Amint arról a kutatást vezető Alban Gaultier beszámolt, a tudósok abban bíznak, hogy mindez embereknél is működni fog, és így a depresszió ellen a gyógyszerek helyett egy egyszerű étrendbeli változtatással lehet majd segíteni. A szakember hozzátette, hogy a depressziót kutató orvosok körében a bél mikrobiomja régóta az érdeklődés középpontjában van, és most az egereken is éppen ezt szerették volna letesztelni, hogy vajon ez a mikrobiom szerepet játszik-e a depresszió kialakulásában.
A kísérlet során az egereket nyugalmi állapotban és stresszes állapotban vizsgálták, és kiderült, hogy a depresszió tünetei akkor kerültek elő, amikor a bélből a Lactobacillus eltűnt. Amint azonban ezt a baktériumot az élelemmel együtt visszajuttatták az egerekbe, a kedélyállapotuk helyreállt. A szakemberek azt is megállapították, hogy mindez amiatt történik, hogy a Lactobacillus hatással van a vérben található egyik metabolitnak, a kinureninnek a szintjére, ami a depresszió egyik kiváltója.
A kutatók a jövőben embereken is szeretnék elvégezni a vizsgálatokat, de addig is minden depresszióst arra figyelmeztetnek, hogy ne kezdjenek el gyógyszer helyett joghurtot enni, illetve mielőtt bármilyen változást eszközölnének a gyógyszerszedésükben, konzultáljanak a kezelőorvosukkal.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék