Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Esély az életreGyermekkori rák

Szerző: Babaszoba.hu

2013. június 18. | Frissítve: 2015. november 12.

Forrás: babaszoba.hu

A gyermekkori rák szinte összes túlélőjénél legalább egy krónikus betegség kialakul, mire középkorú lesz - mutatta ki egy új amerikai tanulmány.

Hallászavarok, szívbillentyű-rendellenességek, tüdőproblémák, memóriagondok, újabb daganat, azaz krónikus egészségügyi problémák lépnek fel a vizsgálatban részt vevő gyermekrák-túlélők 95 százalékánál, mire elérik a 45 éves kort. Viszonyításul a 35-64 évesek 38 százaléka él legalább egy idült betegséggel - ismertette a LiveScience tudományos hírportál az amerikai orvostársaság folyóiratában (JAMA) megjelent tanulmányt.

Esély az életre


Néhány túlélőnél ezek a tünetek nem okoztak semmilyen problémát, 80 százalékuk szenvedett azonban életveszélyes, komoly vagy munkaképességet befolyásoló betegségben. A kutatók elmondták, tekintettel a vizsgált személyek viszonylag fiatal korára (32 év volt az átlagéletkor), mellbevágó volt a tipikusan az idős korhoz köthető rendellenességek, például a szürke hályog (15 százalék), az idegfájdalom (15 százalék) és a memóriakárosodás (35 százalék) magas aránya.

Ezek az eredmények a tudósok szerint arra utalnak, hogy a rákkezelések felgyorsíthatják az öregedés folyamatát. A kutatók hangsúlyozták, folyamatosan kell vizsgálni a gyermekrák-túlélőket, hogy idejében kiszűrjék a később komoly betegségekhez, újabb daganathoz, szívproblémákhoz, látászavarokhoz vezető tüneteket.

Egyes rákkezelések azért növelhetik a későbbi egészségkárosodás kockázatát, mert a daganatos sejtek mellett az egészséges szöveteket is károsítják. A rákból gyógyultakat érintő korábbi kutatások csak kikérdezték a pácienseket az egészségügyi állapotukról, ám orvosi vizsgálatokkal nem támasztották alá a hallottakat.

Az új, 1713 gyermekrák-túlélőt érintő kutatás vérnyomás- és vércukorszint-mérést, kardiológiai és pajzsmirigy-vizsgálatokat is magában foglalt. Akik a gyermekkorukban kapott kezelések miatt kockázati csoportba kerültek, speciális szűréseken vettek részt, például a mellkasi sugárkezelésen átesett nőket mammográfiával vizsgálták.

A kiszűrt rendellenességek nem mindegyike jelentett mindennapi gondot, például a sugárkezeléssel gyógyult leukémiásoknál memóriazavart tapasztaltak a kutatók, ám ez senkit sem gátolt a munkavégzésben és napi tevékenységeiben.
Forrás: MTI

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék