Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Értsünk szót!Kommunikációs tippek

Szerző: Balányi Klári

2011. július 22. | Frissítve: 2018. október 27.

Forrás: Kismama - Babaszoba.hu

Ha nem találjuk meg a közös hangot a gyermekünkkel, egy idő után a kicsi elkeseredett és dacos lesz. Pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit akartunk. Min változtassunk, hogy a gyerek kiegyensúlyozott és boldog legyen?

  • Ha kérek tőle valamit, úgy tesz, mintha meg sem hallaná. Mit csináljak, hogy rám figyeljen? - kérdezi sok tanácstalan szülő. Könnyebb lesz, ha felderíted az okát! Lehet, hogy éppen nagyon elmerült a játékában. Ilyenkor megszűnik körülötte minden. Ha nem muszáj, ne zavard meg. Éppen az iskoláskorra gyűjt hasznos képességeket, amikor ennyire összpontosít valamire.
  • Ha gyakran előfordul, hogy hiába beszélsz hozzá, valószínűleg némi kommunikációs zavar alakult ki köztetek. A beszélgetés nem egyoldalú dolog: te mondasz valamit, ő pedig figyel. Nem biztos, hogy érdekli, különösen akkor nem, ha legtöbbször utasítgatásokat hall. Figyelj te is rá, válaszolgass a kérdéseire, és biztasd is, hogy mesélje el apró élményeit.

  • Lehet, hogy az ellenkezés jele, amikor a füle botját sem mozdítja. Lehet, hogy mondanivalód java része felszólító módban hangzik el? Nem csoda, ha kikapcsolja magát

Beszélj úgy, hogy érdekelje!

  • A dackorszak éppen megfelelő időszak arra, hogy rosszízű játszmák alakuljanak ki köztetek. Változtatni mindig lehet, minél előbb, annál jobb! Lehet, hogy azt elfelejti, amit mondtál neki, de azt soha, ahogy mondtad, és ahogy ő érezte magát ettől. Ezért is érdemes megtanulnod a helyes kommunikációt, amellyel felszabadulttá és hatékonnyá teheted kapcsolatotokat.

Kommunikációs tippek, hogy jobb legyen a kapcsolatod a gyermekeddel

Hangolódj rá gyermeked érzéseire. Próbáld meg elfogadni, hogy ő egy önálló egyéniség, aki igenis érezhet máshogy és gondolhat mást, mint te. Légy maximálisan empatikus! A kommunikációnak legyen ez az alappillére.
1. Ne fél füllel figyelj oda, teljes figyelmet biztosíts a számára!
pl. Ne mosogatás közben hallgasd meg, mi történt vele az oviban. Fordulj oda, nézz rá, hogy érezze, figyelsz rá, fontos neked. A másikra fordított idő a legnagyobb ajándék.
2. Ne tanácsot adj, ne okoskodj! Inkább fejezd ki együttérzésedet!
pl.
Gyerek: - Elestem, és megütöttem a lábamat.
Helytelen kommunikáció Anya részéről: - Mert sosem nézel a lábad elé.
Helyes kommunikáció Anya részéről: - Sajnálom, Kicsim. Nagyon megütötted magad?
3. Ne bagatellizáld el az érzéseit! Inkább mutass együttérzést és segíts neki megérteni a saját érzéseit, nevesítsd azokat.
pl.
Gyerek: - Anya, elszakadt a babám karja. Most mi lesz?
Helytelen kommunikáció Anya részéről: - Majd veszünk másikat! Ez csak egy baba.
Helyes kommunikáció Anya részéről: - Elhiszem, hogy sajnálod. Nagyon szeretted ezt a babát, hozzád nőtt.
4. Magyarázat helyett sokszor célravezetőbb, ha teljesíted képzeletben a gyermek kívánságát.
pl.
Gyerek: - Kiflit szeretnék vacsira.
Helytelen kommunikáció Anya részéről: - Nincs kifli, zsemle van.
Gyerek: - De én kiflit akarok.
Helytelen kommunikáció Anya részéről: - Mondtam, hogy nincs kifli. Zsemle van.
Helyes kommunikáció Anya részéről: - Bárcsak lenne itthon kifli. Ha tehetném, és lenne varázspálcám, akkor ide varázsolnék az asztalra sok-sok kiflit.
A módszer alapjául Adele Faber és Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című könyv szolgált.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék