Gyerek

Erre figyelj a gyerek maszkviselése kapcsán

Már az egy valódi küzdelem sokszor, hogy a gyerekre ráadd a ruhákat, és rajta is tartsd ezeket. De mi a helyzet a szájmaszkokkal?
2020. Május 21.
Erre figyelj a gyerek maszkviselése kapcsán (Fotó: Getty Images)

Hétfőtől a fővárosban is megszűntek a kijárási korlátozások, azonban vannak szabályok, melyeket továbbra is be kell tartani az egész országban. A 65 év felettiek továbbra is csak 9-12 óra között látogathatják a drogériákat, élelmiszerüzleteket, mindenki más pedig csak az ezen kívüli idősávokban. Az utcán, üzletekben, közterületeken, parkokban, játszótereken a nem egy háztartásban élőktől kötelező tartani továbbra is a másfél méteres távolságot, és az üzletekben, tömegközlekedésen továbbra is kötelező marad a maszkviselés.

Sok szülőben merül fel ennek kapcsán, hogy mégis hogy tudja a maszkot a gyermekén tartani? A következőket érdemes tudnod a gyerekek maszkviselésével kapcsolatban.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) javaslata szerint a gyerekek maszkviselésében van némi mozgástér. A legfontosabb, hogy a 2 év alatti gyermekek nem viselhetnek maszkot, mert ez fulladásveszélyes. A kognitív, illetve a légzőszervi zavarokkal küszködő gyermekek számára sem javasolják a maszkviselést, ha pedig mégis maszkot adnának a szülők a gyermekre, ha lehetséges, ellenőrizzék a légzést pulzoximéterrel (véroxigénszint mérő).

Az AAP azt javasolja, hogy azok a gyerekek, akik elég idősek, és olyan nyilvános helyekre mennek, ahol a kötelező távolságtartás nem biztos, hogy meg tud valósulni, mint például az orvosi rendelő, a zsúfolt helyek, illetve ahol kötelező a maszk, mint a tömegközlekedés, az élelmiszerbolt, ott hordják, de egyéb alkalmakkor hagyják inkább otthon a maszkot, amikor csak lehetséges.

Milyen maszkot javasolt hordania a gyerekeknek?

A szakértők házi készítésű textilmaszkok viselését javasolják a gyermekeknek, akár varrással, akár varrás nélkül készültek. A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) azt javasolja, hogy használjunk kétrétegű, szorosan szőtt anyagot. A Wake Forest Baptist Health vizsgálata szerint a 100%-os külső pamut rétegű, és a belső flanel réteg kombinációja jól teljesített a vírusrészecskék megszűrésében.

Hogy vehetjük rá a gyereket, hogy együtt működjön?

Hogy adhatunk maszkot egy makacs kisgyerekre, vagy egy trükkös óvodásra? Dr. Jennifer Shu, atlantai gyermekorvos szerint remekül működik, ha ezt szórakoztatóvá tesszük. – Adj egy ugyanolyan anyagból készült, kisebb maszkot a gyermekednek, amit a kedvenc plüssállatára, babájára adhat. Vagy készítsetek szuperhős maszkot, amit felvehet a szuperhős ruhájával, és engedd, hogy így beöltözve hagyja el a házat – javasolta a szakember a Parents.com-nak.

Egy másik remek módszer, ha a gyerekek kidekorálhatják a saját maszkjaikat – ez megkönnyíti, hogy felvegyék, és az önállóságot is gyakorolhatják bónuszként. Így némi kontrollt érezhetnek a maszkviselés felett, és valószínűleg nagyobb kedvvel viselik majd.

A gyerekek a legtöbb dologban a szülői minta alapján járnak el, innen veszik a megfelelő szociális útmutatásokat, ezért fontos a maszk viselésének modellezése is.

Nagyon fontos az is, hogy a megfelelő gyakorlatuk is meglegyen a maszk viselésével kapcsolatban: ne érintsék meg a maszkot mielőtt elindulnak, és egészen addig, amíg le nem veszik. Javasolt otthon gyakorolni, ahol nincs akkora kockázata, ha véletlenül megérintik a maszkot, mint amikor elindul valahova a család.

(VIA)