Gyerek

Érnek valamit a gumivitaminok?

Cukorka vagy tényleg hasznos étrend-kiegészítő? A gumivitaminok rendkívül népszerűvé váltak az elmúlt években, ráadásul nemcsak a gyerekek, de a felnőttek körében is. De valóban jó, ha ezeket szedjük?
2019. Március 22.
A gumivitaminok tele vannak cukorral

A gumivitaminok népszerűségéhez nem fér kétség: a szakemberek szerint sokkal kellemesebbé, könnyebbé és ízletesebbé teszik az étrend-kiegészítők szedését. Azonban sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, valóban egészségesek-e. “Sokkal nehezebb jó minőségű gumivitamint készíteni, mint egy tablettát vagy kapszulát” – mondja dr. Tod Cooperman, a ConsumerLab.com nevű, minőségellenőrzéssel foglalkozó cég elnöke.

“Ezek a gumivitaminak rendkívül gyakran buknak meg a minőségi próbákon. A gyártók nehezen tudják szabályozni az egyes gumivitaminokba kerülő összetevők mennyiségét, ezért gyakran előfordul, hogy csak a cukorkák felületére szórják a tápanyagokat. Az is megtörténhet, hogy a gumivitaminok nem elég stabilak, vagyis idővel elveszítik a hatékonyságukat. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a gyártók elővigyázatosságból többet tesznek a vitaminokba, ez a gyakorlat azonban veszélyes is lehet.”

A gumivitaminok vizsgálatánál az is kiderült, hogy a legtöbb gumivitaminban nincs vas, mert annak fémes ízét nehéz elnyomni. A vas azonban nagyon fontos, például a vérszegénység megelőzésében játszik nagy szerepet.

A szakértők szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a vitaminok nagyon sok cukrot tartalmaznak, akárcsak a hagyományos gumicukor. “Aggasztónak találom, hogy sok felnőtt és gyerek megszokja, hogy a tápanyagokhoz csak cukros finomságokon keresztül lehet hozzájutni” – mondja dr. Mark Moyad, a University of Michigan Medical Center betegségmegelőzéssel foglalkozó részlegének vezetője. “Ráadásul a gumivitaminokból naponta többet is meg kell enni, hogy valóban hozzájussunk a tápanyagokhoz. Egy hatalmas elhízás-járvány közepén vagyunk, ezért még fontosabb, hogy kiiktassuk az étrendünkből a felesleges kalóriákat.”

Ráadásul, jó néhány olyan kutatás látott már napvilágot, melyek eredményei  szerint az étrend-kiegészítők és multivitaminok közel sincsenek ránk olyan jó hatással, mint hisszük.

(Cikk forrása: time.com)

Ez is érdekelhet: