Gyerek

Ennyivel rövidítheti az életet a koronavírus

A vélekedést, miszerint a COVID-19 főként olyanok halálát okozza, akik krónikus betegségük miatt egyébként sem éltek volna már sokáig, most egy friss tanulmány cáfolja.
2020. Május 16.
Ennyivel rövidítheti az életet a koronavírus (Fotó: Getty Images)

Hamar kiderült, hogy az új koronavírus leginkább az idős emberekre jelent fokozott veszélyt: a legtöbb halálos áldozat világszerte közülük került ki, és az operatív törzs is szinte kizárólag idős, krónikus elhunytakról számol be itthon. Részben ennek köszönhetően terjedt el, hogy csak olyanok halnak bele a betegségbe, akik már egyébként is életük vége felé jártak. Viszont ennek éppen az ellenkezőjét állítja a Glasgow-i Egyetem friss tanulmánya – írja a Házipatika.com.

A cikk szerint a tanulmányt készítő tudósok a március 26-ai olaszországi járványügyi adatokat vetették össze a WHO és egy brit egészségügyi adatbázis halálozási statisztikáival. Kutatásukban főként azt vizsgálták, hogy a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt 50 év feletti férfiak és nők milyen tipikus krónikus betegségekben szenvedtek. Ezek jellemzően olyan keringési- és légzőrendszeri rendellenességek voltak, amelyekkel élhettek volna még legalább 8, de akár 21 további évet is (például az asztma esetében).

Ennek kiszámolására az úgynevezett “elvesztett életévek” (angolul: years of life lost, azaz YLL), matematikai-orvosstatisztikai formulát alkalmazták: ez a becslés azt mutatja meg, hány évig élt volna még egy páciens, ha nem lép fel nála váratlanul egy előre nem látott egészségügyi esemény – mint például az új koronavírus fertőzés. Úgy találták, hogy férfiaknál 13, míg nők esetében 11 az elvesztett életévek száma az új vírus esetén.

Tehát sokaknak a járvány következtében több mint egy évtizeddel kevesebb jut az életből – David McAllister, a kutatás vezetője szerint éppen ezért még komolyabban kell venni a járványt, és ezt szem előtt kell tartania az országok vezetőinek is, amikor a korlátozások feloldásáról határoznak.

Forrás: HáziPatika.com