Gyerek

Ennyi mindent fejleszt a játék

Felnőttként mit irigylünk a legjobban a gyerekektől? Valószínűleg az önfeledt, spontán játékot! A játéknak ráadásul rendkívüli szerepe van a fizikai, szellemi és lelki fejlődésben egyaránt.
2018. Szeptember 01.
Nem is gondolnánk, mennyi mindent fejleszt a játék

Az Amerikai Gyermekorvosi Társaság (American Academy of Pediatrics – AAP) egyenesen azt javasolja, hogy az orvosok receptre írják fel a szabad játékot a gyerekeknek! A játék ugyanis kiemelkedően fontos a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából, nemcsak azért, mert jól “kimozogják” vagy “lefoglalják” magukat.

A játék serkenti a nyelvi képességek fejlődését

A játékon keresztül bővül a kisgyermekek szókincse, javulnak a kommunikációs és nyelvi képességeik, ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy később is hatékonyan tudjanak tanulni.

A játék javítja a végrehajtó funkciókat és a kognitív kontrollt

Ahhoz, hogy véghezvigyünk egy-egy feladatot (legyen szó bármilyen kicsi, hétköznapi dologról vagy éppen egy komolyabb célkitűzésről), az agyunk számos területetét meg kell mozgatnunk és össze kell hangulnunk, például a figyelem fókuszálásának képességét, az érzelmi önkontrollt, a kognitív rugalmasságot vagy a memóriát és az előrelátás, tervezés képességét is. A játék mindezeket képes javítani, fejleszteni.

A játék erősíti a problémamegoldási képességeket

Minden játékban, az építőzéstől a szerepjátékokig ott vannak a megoldandó feladatok és problémák. Ha egy kisgyerek játszik, akkor gyakorolhatja a problémamegoldást és a komplex gondolkodást, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben is jól boldoguljon.

A játék serkenti a kreativitást, a kíváncsiságot és a képzelőerőt

Ezek a képességek nagyon fontosak ahhoz, hogy valaki (akár felnőttként is) képes legyen tanulni, új ismereteket elsajátítani, fejlődni. Ráadásul olyan felgyorsult korszakban élünk, melyben még nagyobb szerepe van annak, mennyire képes valaki innovatívan gondolkodni és alkalmazkodni a hirtelen megváltozó helyzetekhez.

A játék egészségesebbé tesz

Egyértelmű, hogy a mozgásos játékok fejlesztik a testet (pl. az egyensúlyérzéket), de minden játéktevékenység pozitívan hat az egészségre, többek között csökkenti az elhízás és depresszió kialakulásának rizikóját, a krónikus és akut stresszt, a szorongást a fáradékonyságot; illetve javítja az ügyességet, a kitartást, a koordinációt és az önbizalmat.

A játék erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot

Ha a szülők, gondozók, testvérek együtt játszanak a gyerekkel, egymásra is hangolódnak, és olyan harmonikus tevékenységben vesznek részt, mely erősíti közöttük a kötődést és a bizalmat – ez pedig nemcsak a kapcsolatra van nagyszerű hatással, de az egyén életére is.

A játék javítja a szociális képességeket és az érzelmi intelligenciát

A közös játék során a gyermekek megtanulják, hogyan viselkedjenek másokkal, elsajátíthatják az osztozkodás, a kompromisszumkötés, a konfliktusok megoldásának képességét, és azt is, hogyan álljanak ki magukért.

A játék önállóbbá tesz

Ha a gyermekek szabadon játszhatnak (vagyis anélkül, hogy egy felnőtt mondaná meg nekik mit és hogyan csináljanak), akkor önállóbbá válnak és megtanulnak egyedül is döntéseket hozni, valamit felelősséget vállalni a döntéseikért.

A játék segít felfedezni önmagunkat

Egy idő után minden gyermeknek lesznek kedvenc játékai, tevékenységei, vagyis felfedezik, hogy mit szeretnek csinálni, mi érdekli őket igazán, miről szeretnének többet tudni, vagy éppen miben erősek.

(Forrás: psychologytoday.com)

Ez is érdekelhet: