Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Engedélyezték a 12-15 évesek oltását az Egyesült Államokban

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 11.

Forrás: hvg.hu

Engedélyezte a z amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) a koronavírus elleni Pfizer-vakcinát a 12-15 év közötti gyerekeknek az Egyesült Államokban.

Engedélyezték a 12-15 évesek oltását az Egyesült Államokban (fotó: Getty Images)
Az amerikai gyógyszerfelügyelet szerint az oltóanyag a fiataloknál is hatékony és biztonságos, így nincs miért aggódniuk a szülőknek. Eddig a 16 évnél idősebbek számára volt elérhető az oltóanyag az országban az illetékes hatóság vészhelyzeti engedélye alapján - írja a hvg.hu az MTI nyomán.
Janet Woodcock, az FDA vezetője szerint ez "fontos lépés a világjárvány elleni küzdelemben", az intézkedés lehetővé teszi, hogy a fiatalabb korosztály is védetté váljon a fertőzéssel szemben. A Pfizeré az első vakcina, amelyet az Egyesült Államokban engedélyeztek 18 év alattiak számára, és csaknem kétmillió 16 és 17 éves van az országban, akit már legalább egy dózissal beoltottak. Woodcock kiemelte, hogy alapos és szigorú vizsgálat alá vetették a rendelkezésre álló adatokat, és nincs miért aggódniuk a szülőknek.
A gyártó márciusban arról számolt be, hogy a készítmény erős immunválaszt váltott ki a klinikai vizsgálatban részt vevő 12-15 éveseknél is, használata pedig nemcsak hatékony, hanem biztonságos is.
A vakcinából ugyanúgy két adagra van szükség, három hét különbséggel.
Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője azt közölte, hogy hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12-15 évesek számára, akár már májusban.
"Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére" -  mondta több lapnak adott interjújában.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék