Gyerek

Emlékszel még a dohányzó kisfiúra? Nézd meg, mi lett vele!

Aldi Rizal mindössze kétéves volt, amikor nemzetközi hírnévre tett szert. Az indonéziai kisfiú nem az ének-vagy tánctudásának köszönhetően vált híressé, hanem a láncdohányzása miatt.
2016. Július 22.

Aldi kétévesen napi 40 szál cigarettát szívott el. Mi a helyzet vele most, hat évvel később?

A világ felháborodással és morbid kíváncsisággal figyelte, ahogy egy járni és beszélni tanuló kisfiú hogy szív el több tucat cigarettát egy nap alatt.

Mondani sem kell, a dohányzás mennyire káros az egészségre. A statisztikák szerint minden második dohányos halálát a cigaretta okozza. Az egyik legfiatalabb dohányosként Aldi nagyon rossz úton járt, és a családja hiába próbálta helyes irányba terelni őt. Annyit sikerült elérniük, hogy a kisfiú csökkentette a napi cigi adagját. Szülei bíztak abban, hogy ez a végleges felhagyáshoz vezet majd.

Emlékszel még a dohányzó kisfiúra? Nézd meg, mi lett vele!

A dohányzásról kezdett is leszokni Aldi, de ugyanakkor egy másik függőség kezdte hatalmába keríteni. A kevesebb dohányzás ugyanis egy űrt teremtett a kis életében, amit evéssel töltött ki. 5 éves korára már alig cigizett, cserébe viszont rengeteg gyorsételt evett, mellé édességet és sűrített tejet fogyasztott.

Emlékszel még a dohányzó kisfiúra? Nézd meg, mi lett vele!

A családja ismét bajban érezte magát. “Rengeteget eszik” – mondta az anyukája. “De sokan vagyunk a házban, és nagyon nehéz neki nemet mondani.”

Aldi életének első 5 éve rendkívül egészségtelenül telt, de szerencsére van ideje változtatni, hiszen még nagyon fiatal. Ha sikerül felhagynia a rossz szokásaival, hosszú életet élhet. Ezt a családja is jól tudta, az ő támogatásukkal és Aldi némi akaraterejével sikerült őt a helyes útra terelni. Most Aldi sokkal kiegyensúlyozottabb étrendet követ, és mára már a cigarettázás is a múlté.

Emlékszel még a dohányzó kisfiúra? Nézd meg, mi lett vele!

Aldi hat évvel ezelőtt került a címlapokra. Ezalatt az idő alatt a kisfiú nagyon károsan élt, de most, 8 éves korában azt lehet mondani, van remény.

A cikk és a fotók innen származnak.

Ezek is érdekelhetnek:

  • A magyar ovisok 8 százaléka már kipróbálta a dohányzást
  • A szívinfarktus gyerekkori előfutárai
  • Jön a cigi elleni oltás
  • Nagyobb eséllyel híznak el a dohányosok gyerekei