Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Emiatt hallhat rosszul a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2017. december 11.

Forrás: mindenamihallas.hu

Ezer újszülött babából 3-4 halláskárosodástól szenved. Az okok között lehet genetikai, valamilyen sérülés vagy betegség. Fontos a halláskárosodás korai felismerése.

Emiatt hallhat rosszul a gyerek

Genetikai okok

A veleszületett halláskárosodás hátterében 50 százalékban genetikai tényezők állnak.
A veleszületett halláskárosult babák 90 százaléka olyan szülők gyermeke, akikben megvan a hajlam a halláskárosodásra. Ugyanakkor a veleszületett halláskárosodás 20-30 százaléka ismeretlen eredetű.

Születés előtt okok

Terhesség alatt fertőzés, pl. ha a kismama rubeolás, herpeszes vagy szifiliszes lesz a veleszületett hallásvesztés 5-10 százalékára jellemző.
Koraszülött babáknál megnő a halláskárosodás veszélye.
A szülés előtti okok 5-15 százalékban felelősek a baba halláskárosodásáért.

Születés utáni okok

A gyermekkori fülfertőzések leginkább ideiglenes halláskárosodást okoznak, de ha nem kezelik időben, akkor maradandó halláskárosodáshoz is vezethetnek.
Az olyan gyermekkori fertőzések, mint a kanyaró, a himlő vagy agyhártyagyulladás maradandó halláskárosodást okozhatnak. Szintén hallás problémákat eredményezhetnek bizonyos gyógyszerek, pl. antibiotikumok is.
A halláskárosodás 10-20 százaléka születés utáni okokra vezethető vissza.

A korai felismerés nagyon fontos

A halláskárosodást nem könnyű felismerni gyerekkorban, döntően a szülők veszik észre, hogy gyermekük rosszul hall. A gyermek viselkedése elárulhatja, hogy valami gond van a hallásával. Nagyon fontos, hogy minél korábban megkezdhető legyen a kezelés, ha szükséges. Az újszülöttek hallása is javítható speciális hallókészülékkel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék