Gyerek

Emiatt hallhat rosszul a gyerek

Ezer újszülött babából 3-4 halláskárosodástól szenved. Az okok között lehet genetikai, valamilyen sérülés vagy betegség. Fontos a halláskárosodás korai felismerése.
2017. December 11.
Emiatt hallhat rosszul a gyerek

Genetikai okok

A veleszületett halláskárosodás hátterében 50 százalékban genetikai tényezők állnak.

A veleszületett halláskárosult babák 90 százaléka olyan szülők gyermeke, akikben megvan a hajlam a halláskárosodásra. Ugyanakkor a veleszületett halláskárosodás 20-30 százaléka ismeretlen eredetű.

Születés előtt okok

Terhesség alatt fertőzés, pl. ha a kismama rubeolás, herpeszes vagy szifiliszes lesz a veleszületett hallásvesztés 5-10 százalékára jellemző.

Koraszülött babáknál megnő a halláskárosodás veszélye.

A szülés előtti okok 5-15 százalékban felelősek a baba halláskárosodásáért.

Születés utáni okok

A gyermekkori fülfertőzések leginkább ideiglenes halláskárosodást okoznak, de ha nem kezelik időben, akkor maradandó halláskárosodáshoz is vezethetnek.

Az olyan gyermekkori fertőzések, mint a kanyaró, a himlő vagy agyhártyagyulladás maradandó halláskárosodást okozhatnak. Szintén hallás problémákat eredményezhetnek bizonyos gyógyszerek, pl. antibiotikumok is.

A halláskárosodás 10-20 százaléka születés utáni okokra vezethető vissza.

A korai felismerés nagyon fontos

A halláskárosodást nem könnyű felismerni gyerekkorban, döntően a szülők veszik észre, hogy gyermekük rosszul hall. A gyermek viselkedése elárulhatja, hogy valami gond van a hallásával. Nagyon fontos, hogy minél korábban megkezdhető legyen a kezelés, ha szükséges. Az újszülöttek hallása is javítható speciális hallókészülékkel.

Kapcsolódó cikkeink a gyerek hallása témában:

Ezért vizsgáltasd meg a gyerek hallását

Ne vedd természetesnek, ha a gyerek túl hangosan beszél

Jól hall-e a gyermekünk?

Forrás: mindenamihallas.hu