Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elvált szülők gyerekei kétszer gyakrabban kapnak agyvérzést

Szerző: -

2010. november 26. | Frissítve: 2016. március 1.

Forrás: MTI

Elvált szülők gyerekét felnőttként kétszer gyakrabban ér agyvérzés - állítják kanadai kutatók.

Elvált szülők gyerekei kétszer gyakrabban kapnak agyvérzést

A Torontói Egyetem tudósai 13 ezer ember életét követték nyomon, közülük 10,4 százalék élte meg gyerekként szülei válását. Felnőttként 2,2-szer volt gyakoribb körükben az agyvérzés.
"Nagyon meglepődtünk, hogy ennyire szoros az összefüggés a szülők válása és gyerekeik későbbi agyvérzése között azután is, hogy az adatokat korrigáltuk a dohányzással, az elhízással, a testedzéssel és a szeszes italok fogyasztásával" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap Esme Fuller-Thomsont, a kutatás vezetőjét.

A szülők válása bizonyítottan megviseli a gyermeket, bármilyen életkorban is következik be. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekeket trauma éri, szomorúság, csalódás, egyfajta gyászként élik meg szüleik válását. Gyakori az önvád: a gyermeknek töretlen hite van szülei mindenhatóságában, tökéletességben, így csakis arra a következtetésre juthat, hogy ő okozta a válást.

A súlyos bűntudat mellett jellemző az érzelmi ambivalencia: egyszerre szereti és utasítja el mindkét szülőt. A bizalom- és biztonságvesztés miatt a gyermek elveszíti érzelmi tájékozódását, befelé fordul, szorongóvá válik.

A kisebbekre jellemző, hogy visszatérnek régen elfelejtett rossz szokások, a regresszió, a félelem az alvástól, az elválástól. Iskolás korban beszédes az iskolai teljesítmény romlása, a közösségben elfoglalt helyének megváltozása, sokszor agresszív viselkedés jellemző a társaival vagy épp ellenkezőleg, a visszahúzódó, befelé forduló, félénk magatartás.

A hosszú távú, felnőtt korra is kiható következmények köré sorolhatjuk - és ma már evidenciaként mondhatjuk - a párkapcsolati nehézségeket, különösen a kötődésbeli problémákat, a bizalom kérdését vagy a szeretethiányt. Az instabil családi helyzetűek hamarabb állnak munkába, önbizalomhiányosak és sokszor tartanak attól, hogy összeomlik az életük.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Ágytól, asztaltól, gyerektől...
 • Hogyan bánjunk a gyerekkel válás idején?
 • Válás: a piciket viseli meg a legjobban
 • Jobban megviseli a szülők szakítása a lányokat, mint a fiúkat

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Komplex gyermekkardiológiai vizsgálatokat is kínál az Oktogon Medical Center (X)

  Az Oktogon Medical Center Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő magánorvosi központja.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék