Gyerek

Először normálisnak gondolta fia nyári szomjúságát, de komoly bajt jelzett

Amikor Maddox túl sok vizet kezdett inni, az édesanyja azt hitte, hogy csak a hőség miatt szomjas. Nem tudta, hogy ez valami másnak a jele.
2022. Június 25.
A sok ivás bajt is jelezhet! Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Múlt nyáron Courtney Moore 16 hónapos fia, Maddox magához vette a cumisüvegét, és hatalmas kortyokkal kezdett inni. Az anya nem lepődött meg, hisz lakhelyükön, a kaliforniai Sacramentóban a hőmérséklet olykor meghaladta a 37 Celsius fokot is.

Amikor azonban már rendszeresen annyit ivott a kisfiú, hogy a pelenkája is átnedvesedett, az anya felvette a kapcsolatot a gyermekorvossal, így derült ki, hogy Maddox 1-es típusú cukorbetegségben, és úgynevezett diabéteszes ketoacidózisban szenved.

“Az orvos azt mondta, hogy a vércukorszintje 684-et mutatott, miközben 150 lenne a normális” – mondta a 31 éves Courtney a TODAY Parentsnek.

Maddoxot kórházba szállították, ahol kezelésben részesült. Courtney szerette volna megosztani a történetüket, hogy bátorítsa a szülőket, hogy kérjenek segítséget, ha valami nem stimmel a gyerekeikkel.

“Bízzatok a megérzéseitekben” – mondta. “Ha úgy érzitek, hogy valami nincs rendben, beszéljetek egy gyermekorvossal!”

Courtney először a neten kért segítséget, amikor Maddox rendszeresen pisiben ázva ébredt. Voltak anyukák, akik azt javasolták, hogy a nő két pelenkát rakjon a gyerekre vagy jobb pelenkákat vegyen, nagyobb nedvszívó képességgel. De ezek mind felesleges tanácsok voltak.

Szerencsére a gyerekorvos azonnal vérvételre irányította a családot, a laborban pedig gyorsan kiderült, mi az igazi ok. Azonnal a sürgősségire vitték, hogy megelőzzék a még nagyobb bajt.

A kórházban aztán megtanították a szülőknek, hogyan mérjék otthon a kisfiú vércukorszintjét és hogyan adják be neki az inzulint.