Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elmaradt oltás miatt ápoltak egy kisfiút 57 napig kórházban

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 25.

Forrás: PharmaOnline

Nem kapott védőoltást, testszerte izomgörcsei lettek a kisfiúnak. Összesen 57 napig volt kórházban.

Elmaradt oltás miatt ápoltak egy kisfiút 57 napig kórházban
Egy hatéves oregoni kisfiú nem kapta meg a tetanusz védőoltást. Egy farmon játszott, amikor a homlokbőre megsérült. Bár a sebet a helyszínen ellátták, kitisztították és össze is varrták, a kisfiúnál pár nappal később merev állkapocs, akaratlan izomgörcsök jelentkeztek. Később légzési nehézségei is lettek, azonnal kórházba szállították, ahol összesen 57 napot töltött, ebből 47-et intenzív osztályon.
A védőoltásban nem részesülteknél - nemtől és életkortól függetlenül- nagy a tetanusz kockázata, a betegségből történő felépülés pedig rendkívül nehéz és hosszadalmas - írja közleményében az Orvostovábbképző Szemle.

A tetanusz a Clostridium tetani nevű baktérium által okozott akut neuromuszkuláris megbetegedés. A talajban található baktériumspórák a bőr sérülésén keresztül jutnak az emberi szervezetbe és a sérülést követő 3-21 napon (általában 8 napon) belül megjelenik a betegség. A sebbe kerülve egy tetanospazmin nevű toxint termelnek, melyet tetanusz toxoid oltással közömbösíteni lehet.
A tetanusz oltás eredményeként az USA-ban 1940 óta 95%-kal visszaesett a tetanusz esetek száma, és 99%-kal csökkent a tetanuszos halálesetek száma. Több mint 30 éve ennek a kisfiúnak az esete volt az első Oregon államban.
A tetanusz baktériumát nehéz kimutatni a sebekben, ezért a diagnózis inkább a klinikai tünetek alapján állítható fel. A védőoltásban nem részesülteknél magas a tetanusz kockázata, ráadásul a tetanuszból való felépülés nem jelent immunitást a betegség ellen.
Magyarországon a Di-Per-Te oltást (ma már kiegészítve a polio-haemophilus influensae B-vel) ötször adják be: 2, 3, 4, 18 hónapos korban, majd 6 éves korban. Felnőtt korban 10 évente javasolt a diphteria és a tetanusz toxoiddal történő emlékeztető oltás.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék