Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elkezdődött a kullancsszezon

Címkék:

kullancs

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 18.

Forrás: MTI

Nem csak az erdei túra alatt kell tartani a kullancsoktól, a városi zöldövezetekben is egyre gyakrabban találkozni a több veszélyes betegséget is terjesztő vérszívóval. Idén az időjárás miatt korábban beköszöntött a szezon.

Az apró paraziták súlyos betegségek okozói lehetnek - hívták fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna vasárnap esti Híradójában. Hozzátették: a kullancsok már nemcsak az erdőkben, hanem a városi zöldterületeken is megjelentek.
Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke arról beszélt, hogy zárt ruházat viselése, a patikákban kapható kullancsriasztó készítmények használata mellett fontos a test rendszeres vizsgálata is. Ha pedig valaki kullancsot találna magában, azt kullancseltávolító kanállal szedje ki, a vérszívót ne semmisítse meg, hogy kideríthető legyen, milyen betegséget adhatott át.
Itt a kullancsszezon
Megjegyezte: a védőoltás-sorozatot javasolt ősszel elkezdeni, hogy tavaszra kialakuljon a védelem. A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség, és egy év múlva ismételni kell. 
A korábban jelentkező vérszívóveszélyre Póta György is felhívta a figyelmet.  A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke fontosnak tartja a vakcina használatát, ami a csípés ellen ugyan nem véd, ám a kullancsok által terjesztett vírusos agyhártyagyulladás ellen igen. A másik terjesztett betegség, a Lyme-kór ellen egyelőre nincs oltás.  
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék