Gyerek

Egyre többen csak hitelből tudják megoldani az iskolakezdést

Egy országos kutatás szerint a gyerekes családok 56 százaléka érzi úgy, hogy nehezebb most előteremteni az iskolakezdés költségeit, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbbet az elsősökre költenek.
2020. Augusztus 31.
Egyre többen csak hitelből tudják megoldani az iskolakezdést (fotó: Getty Images)

A BÁV Zálog üzletágának megbízásából a Pulzus piackutató készített reprezentatív kutatást augusztus közepén a családok iskolakezdésre fordított kiadásairól – írja a 24.hu a BÉV Zálog közleménye nyomán.

Az országos kutatás szerint a költségek egy átlagos, kétgyermekes család esetében 40-80 ezer forintot, egy háromgyerekes családnál akár 120 ezer forintot is elérheti. A megkérdezettek 18 százaléka ennél többet, gyermekenként 40-60 ezer forintot, 5 százaléka pedig 60-80 ezer forint közötti összeget költ beiskolázáskor.

Az iskolakezdés jobban megterheli a vidékieket, akik az alacsonyabb jövedelmek miatt, a budapestiekhez képest, a bevételeik nagyobb részét fordítják a beiskolázásra.

A kutatás szerint legtöbbet az általános iskolát kezdő gyermekekre költenek, hiszen nekik még az íróasztalt, megfelelő széket, asztali lámpát is be kell szerezni, ez a legjelentősebb tétel, amely akár 100 ezer forinttal több kiadást is jelenthet. Extra kiadást jelenthet egy, a digitális oktatás esetleges visszatérése miatt elengedhetetlenné vált számítógép beszerzése is. A megkérdezettek 14 százaléka családtagoktól, ismerősöktől használtan szerzi be az iskolaszereket.

A családi megtakarításokat erősen megnyirbálta, sőt a többségnél ki is merítette a karantén-időszak. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, ha az egyik szülő elveszítette a munkáját (11 százalék), vagy csökkentették a munkaidejét (10 százalék), a kutatás szerint jelenleg a szülök fele (55 százalék) dolgozik csak teljes munkaidőben. Így nem meglepő, hogy a családok 56 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nehezebb most előteremteni az iskolakezdés költségeit, mint egy évvel ezelőtt.

A megkérdezettek 9 százaléka kölcsön segítségével fedezi a kiadásokat, ebből 7 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik a korábbi évekkel ellentétben, idén nem tudják önerőből megoldani a beiskolázást.

Az aranyfedezetű kézizálog-kölcsönökre specializálódott BÁV Zálog üzletágánál eddig az augusztus-szeptember átlagos forgalmú időszak volt. A Pulzus kutatással párhuzamosan, augusztus első felében, a fiókjainkban végzett országos, 1500 fős kutatásunkon az ügyfelek 13%-a nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdés költségeinek fedezésére vesz fel zálogkölcsönt. Az igazi rohamra csak a hónap végén számítunk, hiszen sok család augusztus utolsó hetére hagyja a készülődést – mondta el a lapnak Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

A zálogügyfelek 48 százaléka gondolja úgy, hogy a bevételei kis- vagy nagymértékben visszaesnek az év második felére, 78 százalék tartja szükségesnek, hogy pénzügyileg is felkészüljön az esetleges újabb járványidőszakra. 65 százalékuk igyekszik visszafogni a kiadásait, és többek között kevesebbet költeni a szeptember 1-jei iskolakezdésre.

Forrás: 24.hu