Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre több gyermek szenved gyulladásos bélbetegségekben

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 16.

Forrás: HáziPatika.com

Többek között a nem megfelelő táplálkozásra és számos környezeti tényezőre vezethető vissza, hogy egyre több gyereknek gyulladásos bélbetegsége van.

Egyre több gyermek szenved gyulladásos bélbetegségekben

Az elmúlt öt évben csaknem ötödével nőtt a betegek száma, ami évente csaknem kétszáz új esetet jelent - idézi Dr. Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának docensét a HáziPatika.com
A gyulladásos bélbetegségnek két fő fajtája van: a Crohn-betegség, valamint a vastagbél ismeretlen eredetű fekélyes gyulladása.
A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, de a genetikai hajlamon túl környezeti tényezők, így az ételek is komoly szerepet játszhatnak a betegség terjedésében.
Az anyatejnek egyfajta védő hatása van, akiket szoptatnak, azoknál a gyermekeknél kisebb valószínűséggel jelentkezik bélgyulladás. Két éves kor alatt rizikófaktornak számít az antibiotikumos kezelés is.
A Crohn-betegség növekedészavarral, hasfájással, hasmenéssel, véres széklettel járhat. Nehéz felismerni, rejtőzködőbb, mint a vastagbél fekélyes gyulladása, amelynek jellegzetes tünete a véres hasmenés. Mindkét gyulladásos bélbetegség a gyermekek esetében a 12-13 évesek körében a leggyakoribb, 5 éves kor alatt ritkának számít.
A betegség kezelése is összetett: a gyógyszeres terápia mellett körülbelül az esetek harmadában műtétre is szükség van - idézi a HáziPatika.com Dr. Veres Gábort.
Dr. Veres Gábor szerint a csontok egészsége érdekében különösen fontos, hogy a betegség nyugvó állapotban legyen a növekedési időszakban, a gyulladás miatt ugyanis kevésbé tud felszívódni a vas, kalcium és a D-vitamin, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez. Ahhoz, hogy a csontok erősek legyenek, az izomzatnak is kellően fejlettnek kell lennie. Mindig azt javasolják a pácienseknek, hogy mozogjanak minél többet.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék