Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre több gyermek lesz cukorbeteg az elhízás miatt

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 22.

Forrás: MTI

Csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, ennek leggyakoribb oka a helytelen korai táplálás.

Egyre több az elhízott és cukorbeteg gyerek
A legfrissebb felmérések szerint az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből hatan felnőttként is súlytöbblettel küzdenek - közölte az Első 1000 Nap Program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az európai elhízás elleni nap alkalmából az MTI-vel.
A gyermekkori elhízás azért veszélyes, mert harminc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek plusz kilókkal.

Ezek a betegségek megelőzhetők a fogantatástól kétéves korig tartó időszak megfelelő táplálásával, az első 1000 nap táplálása pedig hatással van a szellemi és nyelvi képességek, valamint az immunrendszer fejlődésére is.

Egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a család többi tagja, így jóval több szénhidrátot, fehérjét, sót és cukrot visznek a szervezetükbe, pedig tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-igényük jelentősen eltér a felnőttekétől.
Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke és az Első 1000 Nap Program szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai népesség több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, és ez az arány a jelenlegi tendencia szerint tovább fog növekedni.
Hozzáfűzte, a felnőttek naponta legalább öt órát töltenek ülő helyzetben annak ellenére, hogy a mozgásszegény életmód számos krónikus betegség ismert kockázati tényezője.

A legfrissebb felmérések szerint a gyerekek sem mozognak eleget. Európában a serdülőkorúak kétharmada és a 15 év felett korosztály hatvan százaléka egyáltalán nem él aktív életet, a megkérdezettek több mint fele pedig soha vagy csak ritkán végez bármilyen más típusú fizikai aktivitást, mint például a kerékpározás vagy a táncolás.
Az elhízás miatt egyre több gyermeknél alakul ki cukorbetegség - ezt már Tóth-Heyn Péter, a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese mondta az M1 aktuális csatornán.
A gyermekkori cukorbetegség kialakulásában egyértelmű szerepe van a táplálkozásnak, az elhízásnak.
Az egyes típusú cukorbetegség nem függ össze az elhízással, a kettes típus az összes cukorbeteg gyerek két százalékát érinti - mondta, hozzátéve: ez óriási növekedés ahhoz képest, hogy ez nem létező betegség volt korábban.
A kettes típusú cukorbetegség gyerek- és felnőttkorban is sokáig tünetmentes marad, csak szűréssel lehet kideríteni. A betegség azért marad sokáig rejtve, mert a magyar társadalomban máig nem tudatosult: a túlsúly, a kövérség betegség.
Kapcsolódó cikkeink gyerekkori elhízás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék