Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre népszerűbb a korai óvodakezdés

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 26.

Forrás: hirado.hu

Kevesen mentetik fel a gyereküket a korai óvodakezdés alól, aminek hasznosságáról egyetértés van a szülők és a pedagógusok között.

A szülők szeretik a korai óvodakezdést
Míg 2010-ben a hároméves gyermekek 74,1 százaléka járt óvodába, addig a 2017/2018-as nevelési évben 84,4 százalékuk. A négyévesek óvodai részvétele ugyanebben az időszakban 92,9 százalékról 95,1 százalékra emelkedett. Elméletileg minden gyereknek van óvodai férőhely, bár az egyenlőtlen elosztás máig okoz gondokat - írja a hirado.hu a Magyar Nemzet nyomán.
2015-től kötelező háromévesen megkezdeni az óvodát, de kérhető felmentés ez alól. 2024-ben mutatkozhat meg először a hároméves kori óvodába járási kötelezettség sikere.
A korhatár leszállítása azért fontos, hogy mielőbb megkezdődhessen a hátrányos helyzetű gyerekek szociális és kulturális hiányosságainak pótlása, és az iskolakezdésre csökkenhessenek a gyerekek közötti óriási különbségek. A rászoruló családok gyermekei ingyen étkezhetnek az óvodában.
Bíró Gyula, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület (MÓE) szóvivője, a Gál Ferenc Főiskola szarvasi gyakorló intézményének vezetője a Magyar Nemzetnek arról számolt be, hogy az óvodakötelezettség korhatárának leszállításával általánosságban egyetért az intézményvezetők, óvodapedagógusok és a szülők nagy többsége, az emelkedő gyermeklétszám pedig az intézkedés eredményességét mutatja. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyermekek későbbi iskolai előmenetelének kudarcai mérsékelhetőek a minél korábbi óvodáztatással - mondta Bíró Gyula.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra hívta fel a figyelmet, hogy a hároméves kori óvodakezdés nemcsak a hátrányok és tehetségek felismerését teszi lehetővé, hanem a korai iskolaelhagyás mértékét is csökkentheti. A szaktárca szerint az intézkedés hatékonyságát leghamarabb a gyermekek 12. életévében (azoknál, akik 2015-ben háromévesen megkezdték az óvodát, vagyis 2024 körül) lehet majd mérni, kompetenciamérés keretében.
A KSH előzetes adatai szerint 327 ezer óvodást írattak be az idei nevelési évben, ez csaknem négyezerrel több a tavalyinál.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék