Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre korábbi életkorban diagnosztizálják a cukorbetegségetA cukorbeteg gyerekek harmada hat éven aluli

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 27.

Forrás: InfoRádió.hu/babaszoba.hu

Még 15-20 éve a 7-12 illetve a 12-15 év közöttieknél jelentkezett a diabétesz, addig újabban a frissen felfedezett cukorbeteg gyerekek 30 százaléka hat évesnél fiatalabb.

Egyre korábbi életkorban diagnosztizálják a cukorbetegséget

Ezt a nemrégiben megnyitott Gyermek Neuropathia Centrum vezetője, Blatniczky László mondta az InfoRádiónak, hozzátéve, hogy a centrum egyik célja éppen az, hogy kiszűrjék a korai diabétesz kései szövődményeit.
Az országban jelenleg mintegy 3500 1-es típusú és néhány száz 2-es típusú cukorbeteg gyermek él. Az autoimmun 1-es típusú cukorbetegség már egész fiatal korban is megjelenhet, az életmóddal, elhízással, túlzott szénhidrátfogyasztással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség pedig a késő serdülőkorban alakulhat ki. Mindkét típus előfordulási gyakorisága növekszik, vagyis a cukorbetegség egyre több gyermeket érint.
A cukorbetegség egyik súlyos szövődménye lehet a neuropátia, vagyis az idegbántalom. Két formában is jelentkezhet: az autonóm neuropátia a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer működésében okozhat működési zavarokat, míg a perifériás neuropátia érzészavarral jár, főleg az alsó végtagot érinti, és súlyos esetben amputációhoz is vezethet.
Szerencsére a gyerekek nem jutnak el ilyen rossz állapotba, de a fiatal felnőttkorra kialakuló kockázatot a megelőző szemléletű gyermekellátás nem hagyhatja figyelmen kívül - mondta az InfoRádiónak az intézmény vezetője.
Diabéteszes gyerekeknél nem ritka az sem, hogy mire felnőttek lesznek, már 10-15 éve betegek. Vizsgálatok kimutatták, hogy megnő a neuropátia kockázata akkor, ha kezeletlen a vércukorérték és azoknál is, akik már hosszabb ideje betegek.
A diabétesz szövődményei általában 10-15 év után jelennek meg. Diabéteszes fiataloknál azonban nem ritka, hogy mire elérik a felnőttkort, már 10-15 éve betegek, így bizonyos elváltozások már gyerekkorban is megfigyelhetők náluk. Azoknál a 10 év alatti gyermekeknél, akik már öt éve diabéteszesek és a serdülőknél, két év után érdemes szűrni a neuropátiát és más szövődmények kialakulását.
A neuropátiát megbízhatóan tudják szűrni a Budai Gyermekkórházban nemrégiben megnyitott Gyermek Neuropathia Centrumban.
A központ célja az öt évnél hosszabb ideje cukorbeteg és így veszélyeztetett betegek korai és rendszeres szűrése, illetve kezelése. A centrumban egy év alatt csaknem 400 gyermeket vizsgálhatnak meg, hosszú távon pedig ezer beteg rendszeres szűrését tervezik. Ide tartoznak a budapesti, Pest-, Fejér-, Komárom-Esztergom- és Szolnok megyei gyermekek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék