Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre csökken az anyai halandóság

Szerző: Babaszoba.hu

2014. május 19.

Forrás: Medipress

Az anyai halandóság rátája világszerte csökken: 1990 óta 45 százalékot esett - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb statisztikájából.

Az adatok új bizonyítékkal szolgálnak a várandósság, illetve a szülés alatti halálozás okaira vonatkozóan. A WHO szakértői szerint a tragédiák többsége megelőzhető volna, éppen ezért nagyobb szükség van a kismamagondozás fejlesztésére.
1990-ben több mint félmillió nő halt meg terhesség vagy szülés idején, ám 2013-ra ez a szám 289 000-re csökkent. Az Egészségügyi Világszervezet munkatársai azonban úgy vélik, hogy ez az adat még mindig túl magas, hiszen óránként 33 kismama halálát jelenti a világon. A tehetősebb és a szegényebb országok között hatalmas szakadék tátong. Egy Fekete-Afrikában élő 15 éves lánynál egy a negyvenhez az esélye a várandósság vagy a szülés alatti halálozásra, míg Európában egy a háromezer-háromszázhoz.

Fotó: Europress

A WHO kutatása rávilágít, hogy a fejlődő országokban nagyobb egészségügyi beruházásokra lenne szükség. Az egészségügyi szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy néhány módosabb országban, úgymint az Amerikai Egyesült Államokban, növekszik az anyai halandóság. Az anyai halálozások több mint negyedét olyan korábban is fennálló egészségügyi probléma okozza, amely terhességi szövődményeket idézhet elő - például cukorbetegség, HIV-fertőzés, malária vagy elhízás.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék