Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyelőre az orvosok sem értik a hosszú COVID-jelenséget

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 7.

Forrás: Infostart.hu

A hosszú Covid-jelenség vezető tünete a bénító fáradtság, ami irreálisan sokáig megkeserítheti a betegek életét. A tudósok szerint a megváltozott immunrendszerrel függhet össze az elhúzódó tünet.

Az orvosok csak most kezdik megismerni az úgynevezett hosszú Covid-jelenségét, melynek vezető tünete a bénító fáradtság. Függetlenül attól, mennyire súlyos tünetekkel jár a fertőzés, a legfrissebb megfigyelések alapján az életminőséget rontó tünetei egy hónapig vagy akár még tovább is elhúzódhatnak - írja az Infostart.hu.
Egyelőre az orvosok sem értik a hosszú Covid-jelenséget (Fotó: Getty Images)
A tünetegyüttest a "hosszú COVID" névvel illetik, a felépülés nagyon lassú, de pontos orvosi definíciója vagy tünetlistája még nincs.
"Nincs kétségünk afelől, hogy a hosszú COVID létezik" - idézi a portál David Strain professzort, az Exeteri Egyetem kutatóját a BBC nyomán.
A hosszú COVID legjellemzőbb tünetei:
  • bénító fáradtság, 
  • ehhez társulhat légszomj,
  • makacs köhögés,
  • ízületi fájdalom,
  • izomfájdalom,
  • hallási és látási problémák,
  • fejfájás,
  • az íz- és szagérzékelés elvesztése,
  • valamint a szívet, a tüdőt, a veséket és a bélrendszert érintő problémák,
  • de beszámoltak depresszióról, szorongásról és ködös gondolkodásról is.
A hosszú COVID nem csak azoknál alakulhat ki, akik intenzív kezelést kapnak, hanem relatíve enyhe lefolyású betegség esetén is.
Róma legnagyobb kórházának kutatása szerint a fertőzöttek 87 százaléka a hazabocsátást követően még két hónappal is tapasztalt legalább egyféle tünetet - de az adatok a kórházi ápolásra szoruló kisebbségre vonatkoznak. Egy, az Egyesült Királyságban 4 millió ember által használt applikáció adatai alapján az érintettek 12 százaléka tapasztal tüneteket egy hónap, 2 százaléka három hónap után. Míg egy dublini kutatás résztvevőinek fele tíz hét után is fáradékonyságról számolt be.
Az orvosok egyelőre csak találgatnak arról, mikor okoz a vírus ilyen hosszú lefolyású betegséget. A koronavírus a test sejtjeinek széles tárházát képes megtámadni, amelyre az immunrendszer túl heves reakciót ad, ez szintén károsítja a szervezetet. Egy elképzelés szerint az immunrendszer ezt követően már nem tér vissza a normál működéshez, ez okozza a hosszú COVID-ot.
A vírus megváltoztathatja a szervek, szervrendszerek működését is (ilyen például a heges tüdőgyulladás és annak következményei), hatással lehet az emésztésre is, a cukoranyagcserét felboríthatja, illetve megváltoztathatja a zsírlebontást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék