Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyél sötétben, úgy könnyebb fogyni

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 18. | Frissítve: 2016. március 19.

Forrás: Medipress

Ha nem látod pontosan, mit eszel és mennyit, akkor sokkal többnek tűnik az elfogyasztott étel mennyisége és összességében kevesebbet kerül a pocakodba, mintha lámpafényél zajlik az étkezés - derült ki egy kutatásból.

Egyél vakon, még fogyhatsz is!

Bekötött szemmel vacsoráztak azok az emberek, akik részt vettek a kutatásban. A kísérlet eredménye, hogy vakon kevesebbet ettek, mint általában, egészen pontosan 9 százalékkal, miközben azt hitték, hogy sokkal többet ettek, mint amennyit szoktak. Számszerűleg 88 százalékkal gondolták többnek fogyasztásukat.
Sok oka lehet annak, hogy vakon, bekötött szemmel kevesebbet eszünk. Az egyik ok, hogy ügyetlenebbek vagyunk, nehezebben találjuk meg az ételt, és az íz megélése is sokkal intenzívebb, hiszen nem vonja el semmi az figyelmünket. Új információ azonban, hogy egy-egy vakon elfogyasztott vacsora alatt még fogyunk is.

A kutatást végzők szerint általában többet eszünk, mint amennyire szükségünk van: a jelenséget mindenki jól ismeri, ez az, amikor csak a szemünk kívánja az ételt, ezért hajlamosak vagyunk többet enni, mint amennyire valójába szükségünk lenne. Ha vakon eszünk, ez a tényező kiiktatódik, ráadásul a tányért sem látjuk, nem érzékeljük jól a méretét, ezért azt feltételezzük, hogy sokat ettünk. A kutatásban részt vevők egészen pontosan 88 százalékot tévedtek, amikor megbecsülték mennyit ettek a vakvacsorán.

A tudósok arra biztatnak, hogy a játék kedvéért hetente többször is vegyünk részt vakvacsorán: jót tesz az egészségünknek és az ízeket is intenzívebben élhetjük meg.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Reggeliztél ma már?
 • Gyorsabban jóllakunk a fehérjedús ételektől
 • Ne add tovább a kövérséget!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék