Egyél együtt a gyerekkel - ez is segít megelőzni a gyermekkori elhízást
Azok a gyermekek, akiknek családjában rendszeres közös étkezések vannak és sok zöldséget fogyasztanak, vékonyabbak, mint azon kortársaik, akik nem tesznek így - derült ki a Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmányból.
h i r d e t é s

Fontos a közös családi étkezés
Dr. Mary Yannakoulla, az athéni Harokopio Egyetem kutatójának vezetésével a tudósok összesen 1138, kilenc és tizenhárom év közötti gyermeket kérdeztek ki étrendjükről és fizikai aktivitásukról, ez alapján sorolták be őket öt csoportba.
Azok a gyermekek, akik sok zöldséget fogyasztottak és rendszeresen ettek családi étkezések keretében főtt ételt, alacsonyabb testtömegindexszel (BMI) rendelkeztek, továbbá kisebb volt derékbőségük és testzsírszázalékuk is azokhoz képest, akik például ebédre és vacsorára is szendvicset, nassolni valót vagy gabonapelyhet fogyasztottak. A többi csoportban nem tapasztaltak ilyen összefüggést.
A szerzők szerint "a rendszeres közös étkezések és a főtt étel fogyasztása valószínűsíti, hogy a gyermekek a hagyományos, zöldségekben, olívaolajban, teljes kiőrlésű gabonában és halban gazdag mediterrán étrendet fogyasztják". A vizsgálat értékét korlátozza, hogy csak egy adott időpillanatra érvényes. A kutatók azonban azt mondják, hogy ezek a szokások segítenek felvenni a harcot a gyermekkori elhízás ellen és mivel nem kell lemondani semmiről, a gyermekeknek is könnyebb hosszútávon betartaniuk.
Kapcsolódó cikkeink:Minden harmadik óvodás túlsúlyos
A reklámok szerepe a gyerekek elhízásában
Egyre több a duci gyerek
Háromszor több a túlsúlyos gyerek, mint 20 éve
Azok a gyermekek, akik sok zöldséget fogyasztottak és rendszeresen ettek családi étkezések keretében főtt ételt, alacsonyabb testtömegindexszel (BMI) rendelkeztek, továbbá kisebb volt derékbőségük és testzsírszázalékuk is azokhoz képest, akik például ebédre és vacsorára is szendvicset, nassolni valót vagy gabonapelyhet fogyasztottak. A többi csoportban nem tapasztaltak ilyen összefüggést.
A szerzők szerint "a rendszeres közös étkezések és a főtt étel fogyasztása valószínűsíti, hogy a gyermekek a hagyományos, zöldségekben, olívaolajban, teljes kiőrlésű gabonában és halban gazdag mediterrán étrendet fogyasztják". A vizsgálat értékét korlátozza, hogy csak egy adott időpillanatra érvényes. A kutatók azonban azt mondják, hogy ezek a szokások segítenek felvenni a harcot a gyermekkori elhízás ellen és mivel nem kell lemondani semmiről, a gyermekeknek is könnyebb hosszútávon betartaniuk.
Kapcsolódó cikkeink:
Hozzászólások