Gyerek

Egy tipp, hogy ne legyen kacsaláb – Videó

Hápog a lábad! Cseréld meg, kacsaláb! Ezek a mondatok jó ideig elhangzanak a kisgyerekes családoknál a folyosón, miután a poronty egyedül próbálkozik a cipő, papucs felvételével.
2015. November 02.

Kacsaláb

Nem könnyű elsajátítani a bal és jobb kéz/láb megkülönböztetését. Ez akkor lehet leginkább idegborzoló gyermekünknek, ha elkezdődik a bölcsi, ovi, ahol méltán elvárás az óvónők részéről az önálló lábbelifelvétel, persze csak tépőzáras verzió esetén. A cipőt jóval könnyebb a jó lábra felvenni, ha biztosítunk a kicsinek egy trükkös segítséget.

Sok helyen lehet kapni olyan strapabíró matricát, amit beleragaszthatunk a cipő, papucs belsejébe úgy, hogy az, mint egy kirakó, illeszkedjen, ha összepárosítja a gyerek a két lábbelit. Innentől már csak egy lépés a helyes cipőfelvétel. Érdemes rátenni egy védőfóliát is a matricára, hogy tovább bírja a cipőben. (Vannak erre specializálódott webáruházak is, ahol “cipőmatrica” és védőfólia is kapható.)

Videó a kacsaláb elleni szülői hadműveletről:

Miért fontos a bal és jobb megkülönböztetése?

A mozgásfejlődés fontos része a testséma megfelelő fejlődése, ami nem más, mint a test, környezet térbeli relációinak leképezése, a térbeli tájékozódás. Ennek első állomása a saját testünk megismerése. Ha itt már megy a fent és lent, bal és jobb, akkor tovább lehet lépni a környezet és annak részeivel kapcsolatos tájékozódásra.

Mire a gyerek iskolába megy, meg kell tudnia különböztetni az irányokat – a balt a jobbtól is -, hisz az olvasáshoz, íráshoz ez alapvető dolog. Nagycsoportban különösen nagy hangsúlyt fektetnek az óvó nénik az iránygyakorlásra. Kisiskoláskorban a bal és jobb keverése a szakemberek szerint a diszlexia egyik lehetséges jele.

Otthon is sokat tehetsz a “bal-jobb tudományának” elsajátításáért. Portálunkon találsz erre vonatkozóan is tippeket.

Ezek is érdekelhetnek: