Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egészségesebb lesz a gyerek a szervezett sporttól

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 9.

Forrás: babaszoba.hu

Azt természetesen már jól tudjuk, mennyire fontos a gyerekek fizikai és mentális fejlődésének szempontjából a rendszeres mozgás, egy új kutatás szerint azonban annak is nagyszerű hatása van, ha szervezett formában is sportol.

A kisiskolás gyermeket nevelő szülők egy része biztosan elgondolkodott már azon, érdemes lenne-e beírtani a gyereket valamilyen szervezett sportra, ahol edző vezetésével mozoghatnak. A szakemberek szerint ez kifejezetten jó ötlet, mert ezzel nemcsak a fizikai egészségüket javíthatjuk, de mentálisan is erősebbek lesznek, és kevesebb érzelmi nehézséggel kell majd szembenézniük a későbbiekben.
Jót tesz a gyereknek, ha rendszeresen sportol
"Az általános iskolai évek kritikusak a gyermekek fejlődése szempontjából" - mondta Frédéric N. Briere, a montréali egyetem professzora. "A szervezett sportolás nemcsak a fizikai előnyök miatt tesz jót a gyerekeknek, de érzelmileg is kiegyensúlyozottabbak lesznek."
Briere és kollégái egy nagyszabású felmérés adatait elemezték, melyben 1997-1998-ban született kanadai gyerekekről gyájtöttek információkat. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek részt vettek-e 6 és 10 éves koruk között valamilyen szervezett sporttevékenységben, illetve, hogy milyen érzelmi állapotban voltak 12 éves korukban. A kiskamaszoknál vizsgálták a szorongást, a félénkséget és a szociális visszahúzódást is. "A kutatás kezdetén azt a kérdést is feltettük magunknak, vajon a szervezett sportolás segíthet-e megelőzni ezeknek az érzelmi problémáknak a kialakulását, vagy legalább csökkenteni a rizikót" - fogalmazott Briere.
A kapott eredmények szerint a szervezett sporttevékenységben rendszeresen részt vevő gyerekeknél sokkal alacsonyabb volt az érzelmi distressz, kiegyensúlyozottabbak voltak és jobban megállták a helyüket a szociális szituációkban is. "Ha egy kisiskolás edző felügyelete mellett is mozog, még kamaszként is jobban tud igazodni az új, nagyobb érzelmi nyomást jelentő helyzetekhez. Ez pedig megfizethetetlen előnyhöz juttatja" - mondta a szakember.
A kutatás eredményeiről a Pediatric Research című lapban számoltak be.
(via
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék