Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dupla kézátültetést kapott egy kisfiú

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 21.

Forrás: Index.hu

Zion Harvey egy fertőzés következtében elveszítette mindkét kezét és lábát. Dupla kéz transzplantáció után egyedül eszik, ír.

Dupla kézátültetést kapott egy kisfiú (fotó:Children's Hospital of Philadelphia)

Egy kísérleti beavatkozással, mindössze 18 hónappal a műtét után a nyolcéves kisfiú önállóan tud írni, felöltözni, enni - ez óriási sikernek számít. A világon az első dupla transzplantáció 2000-ben történt, azonban most Zion mindössze másfél évvel a műtét után számos dolgot már egyedül képes csinálni új karjaival.
A gyereken végzett kéztranszplantáció műtéti, orvosi és funkcionális szempontból is sikeres lehet a megfelelő körülmények között - írja az Index egy, a The Lancet Child and Adolescent magazinban megjelent tanulmány nyomán.
A kisfiún elvégzett műtét 10 óra 40 percig tartott és két éves előkészületet igényelt. Négy műtős csapat dolgozott Harvey-n és a donoron egyaránt.
A műtét után pár nappal a kisfiú már képes volt mozgatni az ujjait: az izmai összekapcsolódtak az inakkal az új végtagjaiban. A műtét után folyamatos volt a terápia, amelyben bábokkal, ujjgyakorlatokkal és videojátékkontroller használatával fejlesztették a gyerek kézhasználati képességeit. Ennek eredményeképpen egy évvel a műtét után már tudott ollót használni és visszatért a tapintása.
A végtag transzplantáció számos szövődménnyel járhat, a kisfiú a műtét után fertőzést kapott és egy ideig ágyhoz volt kötve, amíg a teste befogadta az új kezeket. Arra nincs biztosíték, hogy később, ahogy a kisfiú nő, nem löki ki a szervezete az új végtagokat. Az orvosi team folyamatosan figyelemmel kíséri a gyermeket, az ő példája alapján alkalmazhatják szélesebb körben az eljárást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék