Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

D-vitamin: ezek a biztonságosan bevihető napi mennyiségek

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 25. | Frissítve: 2017. október 26.

Forrás: gyogyhirek.hu

A napos órák rövidülésével pótolnunk kell a szervezet D-vitamin szükségletét. Ezt többféleképpen is megtehetjük: táplálkozással vagy D-vitamin tabletta szedésével. Lássuk mekkora mennyiséget vehetünk be.

D-vitamin: ezek a biztonságosan bevihető napi mennyiségek

A D-vitamin fontos szerepet játszik a test működésében, hatással van az immunrendszer működésére, az izomműködésre és a csontok felépítésére is. Testünk a D-vitamint a napfény segítségével állítja elő. Ha azonban rövidül a napfényes órák száma, akkor nem termel elegendő mennyiséget, ezért mindenképpen pótlásra van szükség. Pótolhatjuk úgy, hogy D-vitaminban gazdag ételeket eszünk, ilyen a máj, a halolaj, a tojássárgája, a tőkehalmáj. Az így bevitt D-vitaminnak kb.50-80 százaléka hasznosul.
Ősztől egészen tavaszig érdemes tabletta formájában pótolni a hiányzó D-vitamint, mert a vitamin hiányában számos tünet jelentkezhet: csecsemőknél angolkór, felnőtteknél törékeny csontok, gyermekek és felnőttek esetében is növeli a cukorbetegség kockázatát, fogékonnyá tesz a fertőzésekre.
A biztonságosan bevihető napi mennyiség felső határa így néz ki:
Csecsemőknél: 1000 NE
Gyermekek 1-6 éves korig: 2000 NE
6-18 éves korig: 4000 NE
Felnőtteknél: 4000 NE
Elhízott felnőtteknél: 4000 NE
Terheseknél: 4000 NE
Nyáron tehát a megfelelő növényi táplálékoknak és a napsugárzásnak köszönhetően nagy valószínűséggel bevisszük a szervezet számára fontos D-vitamin mennyiséget ill. segítjük annak előállításában. Az őszi-téli hónapokban azonban kevesebb szezonális növényi táplálék áll rendelkezésünkre és a napfény is kevesebb. Együnk több májat, tejterméket, halat, halolajat, tojássárgáját és pótoljuk a D-vitamint tabletta szedésével.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék