Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csökkentheti a szorongást ez az új gyerekjáték

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 23.

Forrás: babaszoba.hu

Pop, pop, pop: akárcsak a buborékfólia gyerekkorunkban.

Emlékeztek még a fidget spinnerre? Vagy a slime-ra? Hogy is lehetne elfelejteni az utóbbi évek meglepő játéktrendjeit... Öt és húsz éves kor között mindenki ezekre kattant.
A legújabb divat ezekhez hasonlóan az érzékszervekre épít, segít ellazulni, és akár enyhe függőséget is okozhat. Ez a pop it: a színes műanyag dudorok nyomkodása - írja a Today.com.
Ó, ez valahonnan ismerős! Igen, amikor a futár meghozza a levegőfóliába csomagolt dolgokat, és neki lehet állni kinyomni a kis műanyag izéket. Nos, ez valami hasonló.
A pop it élénk színű szilikontábla, a legkülönfélébb formában létezik. Lehet szív alakú, szivárvány alakú, unikornis vagy akár dinoszaurusz, és mindenhol árulják a kínai boltoktól az online oldalakig úgy, mint stresszoldót.
Az erről szóló cikkben egy édesanya úgy nyilatkozik, hogy mindhárom fia imádja ezeket, az általános iskolás éppúgy, mint a gimnazista. Szerinte ez nagyon jó megküzdési eszköz egy szorongó alkatú gyereknek.
Sőt, egy másik szülő azt mondja, még a főiskolás gyerekeinek is folyton ott van a kezében, akár telefonálás, akár beszélgetés vagy filmnézés közben. 
Az amerikai oldal által megkérdezett gyerekorvosok és terapeuták mind megerősítik ezeket a szavakat. Azt mondják, idén tavasszal jelentek meg ezek a kis szerkezetek az irodáikban, váróikban és az osztálytermekben. Pozitív hozadék lehet, hogy a játék elvonja a kicsik figyelmét, például a körömrágásról.

Fotó: Getty Images

Lori Badanes, a northporti Einstein's Attic játékbolt tulajdonosa azt mondta a Today.comnak, hogy hetente legalább százat eladnak belőlük.

Szerinte ezek a játékok nyugtatják az idegeket, mert az apró pukkanásokkal a gyerekek újrafókuszálnak. "Szeretik gyűjteni ezeket, és ahogyan tapasztalom a hasonló divatokkal kapcsolatban, a közös szenvedély összehozza a szülőket és a gyerekeket."

Dr. Sarah Spannagel klinikai pszichológus - akinek saját 9 és 12 éves fiai is gyűjtik a játékot - elmondta, hogy önmagában ez a tárgy nem feltétlen csökkenti a szorongást vagy segít összpontosítani, de ha a gyerekek nagyon hisznek ebben, akkor mégiscsak támogathatja őket. "Kutatások is bizonyítják, hogy ez a fajta finommotorikus mozgás segíthet a figyelemhiánnyal vagy hiperaktivitással küzdőknek" - mondja a szakértő.
"Én egyszerűen csak boldog vagyok, hogy ez olcsóbb, mint a LOL baba, és nem egy képernyős dolog" - mondja egy tízéves kislány anyukája, és milyen igaza van! De van olyan felnőtt is, aki szereti - ő például a Zoom-meetingek alatt kapcsolódik ki vele.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék