Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha

Szerző: Kiss Virág

2016. június 9. | Frissítve: 2018. június 24.

Forrás: babaszoba.hu

A nyári időszak egyik kellemetlen velejárói a különféle csípések. A kirándulásokon, táborokban vagy a vízparton játszó gyermekek pedig szinte biztosan begyűjtenek egy-egyet ezek közül.

Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha

Nem is hinnéd, milyen lehetetlen helyzetekben szerezheti meg a gyermeked az első kellemetlen élményeket, például egy darázs vagy méhcsípés formájában.
Nálunk az első találkozás egy méhvel a lányom farmernadrágjában történt meg. A kint kiteregetett ruhában elbújó méhecske rögvest támadásba lendült, mikor a lányom belebújt a nadrágba. Később pedig a postaládából érkezett a darázscsípés, mikor a levelet szedte ki épp.
Nézzük meg most a leggyakoribb csípésfajtákat, és azt, mi a teendő, ha gyermekünket éri ez a kellemetlenség.

Méh-és darázscsípés

Sokszor annak az eldöntése is nehéz, hogy pontosan melyik rovar volt a bűnös a csípésben. A méhek esetében elmondható, hogy a fullánkjuk felszíne szőrös, és ha megtörténik a csípés, akkor a rovar el is pusztul. A méh fullánkja a méregzsákkal együtt a bőrben marad.
A darázs - ami általában nagyobb testű és színesebb, mint a méh - fullánkja simább, és mivel ez a rovar a csípést követően nem pusztul el, ezért veszélyesebb a vele való találkozás, mert többször is csíphet.
Milyen tüneteket okozhat a méh- vagy darázscsípés?
 • a csípés helyén jelentkezhet kisebb helyi duzzanat, csalánkiütés
 • bőrpír
 • helyi vérzés
 • viszkető érzés
 • fájdalom
 • előfordulhat nagyobb ödéma
Ezek a tünetek, amelyek 2-3 nap alatt el is múlnak, tehát természetes velejárói egy méh-vagy darázscsípésnek.
Mivel enyhítheted a tüneteket?
Méhcsípés esetén azonnal távolítsd el a fullánkot!

Mind a méh-, mind a darázscsípés helyét hűtsd, vagy jegeld! Segíthetnek az antihisztamin tartalmú gyulladáscsökkentő krémek, a kalciumtartalmú készítményeket (pezsgőtabletta, ampulla) azonban a legújabb ajánlások szerint teljesen felesleges a gyermeknek adni, mert hatástalanok.
Méhcsípésénél praktikus segítség a szódabikarbónás (lúgos) lemosás, míg a darázscsípésnél a citromleves, enyhe almaecetes (savas) lemosás nyújt segítséget. Ha a csípés helyén kialakuló duzzanat 3-4 nap múlva sem húzódik vissza, akkor mindenképpen fel kell keresni a gyermek orvosát, mert fertőzés alakulhatott ki!
Mikor gyanakodhatsz ténylegesen méh- vagy darázscsípés allergiára?
A rovarcsípés allergia a hártyás szárnyú rovarokkal (nálunk jellemzően méhvel vagy darázzsal) való találkozáskor alakulhat ki: ilyenkor a rovarok mérgében található fehérje természetű anyagokkal szemben lép fel az allergiás reakció. Ahogy a toxin a szervezetbe jut, azt a gyerkőc immunrendszere azonnal érzékeli, védekezni kezd ellene, és hisztamint szabadít fel. A méh- és darázscsípések a gyerekek 1%-ánál okozhat allergiás reakciót. A halálos kimenetelő anaflaxiás sokk aránya szerencsére azonban nagyon alacsony, 1 % alatti.
Amennyiben a következő tünetek valamelyikét tapasztalod a gyermeken, a csípést követő pár percben, akkor azonnali orvosi ellátás (mentő) szükségeltetik, és allergológiai kivizsgálásra is sor kerül:
 • nehézlégzés
 • ájulás
 • hányinger
 • nyelvduzzanat
 • duzzanat a légutakban
Hogy kerülhetitek el a méh-és darázscsípést?
1. Ha szabadban vagytok, ne használj a gyerkőcön erős illatú kozmetikumot, naptejet!
2. Kiránduláshoz zárt, könnyű (ne élénkszínű) öltözetet válasszatok! Papucs vagy szandál legyen a kicsi lábán!
3. Ha autóban ültök, lehetőleg húzzátok fel az ablakokat!
4. A hadonászás, csapkodás nem jó reakció! A rovarok támadásnak vehetik.
5. Kerüljétek a szabadon hagyott élelmiszereket, italokat! Ha szabadban piknikeztek, ezeket jól csomagoljátok be! Mindig töltsétek ki az italokat pohárba, ne üvegből vagy közvetlenül a dobozos italból igyatok!
6. Ha szabadban teregeted ki a ruhákat - mielőtt leszeded őket - alaposan nézd át valamennyit, rázd ki őket egyenként!
7. Kiránduláskor kerüljétek a szemeteseket, szemétlerakó helyeket, darázsfészkeket!
8. Teraszon, erkélyen használjatok speciális rovarriasztó füstölőket, gyertyákat! Te is készíthetsz természetes csapdákat rovarcsapdákat: egy kis edénybe önts sört vagy tegyél bele limonádét, ezek mágnesként vonzzák őket.
9. A rovarriasztás hatékony illóolajai: geránium, kubeba, citromfű, bazsalikom, levendula. Ezeket akkor használjátok párologtatásra, ha a gyerkőc elmúlt 6 éves!

Hangyacsípés

Szintén gyakori csípésfajta gyermekeknél. Jellemzője a sok-sok apró, piros vagy rózsaszín, viszkető és égő csípés test szerte.
A csípést érdemes enyhe szappanos vízzel lemosni, majd a hangyasav okozta kellemetlen érzést szódabikarbónás pasztával vagy lemosással enyhíteni. Fontos, hogy a gyermek ne vakaródzón, mert az további fertőzések forrása lehet!
A csípések szerencsére itt is nyom nélkül, gyorsan elmúlnak.
Hogy kerülhetitek el a hangyacsípést?
Elsősorban meg kell tanítani a gyermeknek, hogy kerülje el és ne piszkálja a hangyabolyokat. Emellett szabadtéri programok során ne üljetek a fűbe, hanem használjatok mindig pokrócot!
Ha természetes módon szeretnéd távol tartani a hangyákat a lakásotoktól, akkor kakukkfüvet, borókát, turbolyát, citromfüvet, levendula olajat vagy levendula virágot érdemes bevetni ellenük.

Bolhacsípés

Ahol kutya, macska, vagy akár tyúkok vannak, ott előbb-utóbb a gyerkőc is megismerkedik közelebbről a bolhákkal.
Honnan ismerheted fel, hogy bolhacsípéssel van dolgotok?
Ezek csoportosan elhelyezkedő, piros kiütések testszerte, amelyeknek a közepén pontszerű, vérzéses szúrcsatorna látható.
A csípések rettenetesen kellemetlenek, és tapasztalataim szerint igen nehéz és hosszadalmas munkával lehet csak ettől az élősködőtől megszabadulni.
Mi a teendő bolhacsípés esetén?
A viszketés enyhítésére antihisztamin tartalmú krémre lehet szükség.
A gyerkőc összes ruháját, ágyneműjét azonnal ki kell mosni magas hőfokon. Egyúttal a veletek élő háziállat bolhátlanítását is sürgősen el kell végezni (nyakörv, csepp stb.), fekhelyét szintén fertőtleníteni! A lakásban nagyon jótékony hatású a forróvizes felmosás, amit nem szeretnek a bolhapeték. Előfordulhat azonban, hogy a kellemetlen lakótárstól csak rovarirtó szakember segítségével tudtok megszabadulni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék