Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Családtervezési Program

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 4.

Forrás: Kismama magazin

Magyarországon 1984 óta vehető igénybe az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet Prevenciós Főosztálya által működtetett ingyenes Családtervezési Program, aminek célja, hogy minél több egészséges baba születhessen.

A Családtervezési Programba olyan párok vagy nők jelentkezését várják, akik a közeljövőben akarnak gyereket, tehát még nem állapotosak, és akiknél a meddőség, illetve a nehezített teherbeesés gyanúja nem merült fel. Fontos, hogy a tervezett fogamzás előtt három hónappal jelentkezzenek a Családtervezési Központban. Ideális esetben nemcsak a leendő édesanya, hanem az édesapa is részt vesz a védőnő által vezetett programban, de a jelentkezés természetesen önkéntes. Egyelőre csak Budapesten vehető igénybe ez a szolgáltatás, de mivel problémamentes esetben négy-öt találkozón tanácsos megjelenniük a résztvevőknek, ez talán a vidéki jelentkezőknek sem jelent megoldhatatlan feladatot.

Felkészülés a fogamzásra Családtervezési Program segítségével
1. Ha a leendő kismama fogamzásgátló tablettát szedett, abba kell hagynia, és más módon (például óvszerrel) tanácsos védekeznie a felkészülési idő alatt. A tabletta ideiglenesen kikapcsolja a női szervezet nemi hormonjainak termelődését, és a szedés abbahagyása után a szervezetnek időre van szüksége a hormonszabályozás helyreállításához. A három hónapos felkészülési időszak általában elegendő időt biztosít a regenerálódáshoz.
2. Az ivarsejtek védelme érdekében a dohányzás felfüggesztése kimondottan indokolt, nem pusztán a leendő anya, hanem a leendő apa részéről is.
3. A szeszesital- és koffeinfogyasztást is jelentősen mérsékelni kell, valamint csak az orvos által előírt gyógyszerek szedhetők.
4. Az ébredési hőmérséklet helyes mérésére is megtanítják a résztvevőket, mivel így a nők kilencven százalékánál tisztázható a tüszőrepedés időpontja, és ebből következően a fogamzás lehetséges ideje is. Fontos, hogy a hőmérséklet mérése mindig ugyanabban az időpontban, és még ágyban fekve történjen meg.
5. Javasolják magzatvédő vitamin szedését is, a fogamzást megelőző három hónapos felkészülési időszakban és a várandósság első három hónapjában. Sokan azért nem szedik a magzatvédő vitamint, mert attól tartanak, így ötkilós babát fognak világra hozni. Ettől azonban nem kell tartani, ha a programban megadott időszakra korlátozzák a szedést.
6. A munkahelyi ártalmak kiszűrésére, rendszeres fogászati ellenőrzésre és kismamatornára is javaslatot tesznek a program vezetői.
7. A kikérdezés során a családban előforduló fejlődési rendellenességeknek külön figyelmet szentelnek, és ha a családban örökletes ártalom valószínűsíthető, genetikus orvos ad tanácsot.
Genetikushoz akkor érdemes fordulni, ha a szülőknek, közeli rokonoknak, vagy a már megszületett gyermeknek genetikai eredetű betegsége van. A szakember ilyenkor megállapítja, hogy mekkora az esély az utódnál arra, hogy a kromoszómasérülés forduljon elő. Ennek ismeretében dönthetik el, hogy vállalnak-e gyermeket vagy sem. Ha környezeti hatások (vegyi anyagok, sugárzás, nehézfémek) vagy az életkoruk miatt aggódnak, esetleg vérrokoni kapcsolat áll fenn a pár között, szintén érdemes genetikushoz fordulni.

További információ:
www.csaladtervezes.uw.hu
www.ogyei.hu/csaladtervezes

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék