Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csak tévhit, hogy a cukortól hiperaktív lesz a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 5.

Forrás: Index.hu

Az, hogy a cukros ételeket és italokat - a hosszabb távú egészségügyi hatásaikon túl - azért is érdemes csak nagyon óvatosan adni a gyerekeknek, mert bepörögnek tőle, az egyik legnagyobb gyereknevelési közhely.

Csak tévhit, hogy a cukortól hiperaktív lesz a gyerek

Nagyon sokat kutatták a témát

A cukor nem okoz hiperaktivitást a gyerekeknél - ez a tudomány egyértelmű álláspontja a témában. A témában kifejezetten sok - legalább 12 randomizált - kutatás készült az évek során.
Az egyes tanulmányokban vizsgáltáka cukor mind rövid, mind hosszú távú hatásait, volt, cukorkából, csokiból, illetve természetes forrásból származó cukrot is használtak a kutatásokban, vizsgáltak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros, és a cukorra kifejezetten érzékeny gyerekeket is. A kutatások mind ugyanarra az eredményre jutottak: a cukrot fogyasztó és nem fogyasztó gyerekek viselkedésében nem találtak különbséget.

Csak a szülők gondolják így

Egy érdekes kísérletben a gyerkeket két csoportra osztották, majd mindegyikőjüknek adtak valamit inni, és a viselkedésüket a szüleikkel értékeltették. A szülők egyik részének azt mondták, gyerekük cukros italt fogyasztott: ők sokkal nagyobb valószínűséggel ítélték gyermekük viselkedését hiperaktívnak, mint azok a szülők, akiknek azt mondták, cukormentes üdítőt fogyasztott a csemetéjük. A kutatásban résztvevő gyerekek valójában mind ugyanazt a cukormentes italt kapták: így sokkal inkább a szülői előítéletnek az oka az általuk érzékelt viselkedésbeli különbség, nem a cukornak.

Ezért élhet a tévhit

Hogy a cukorfogyasztás és a hiperaktivitás így összekapcsolódott, annak az lehet az alapja, hogy valóban lehet némi összefüggés a két dolog között, még ha nem is ok-okozati. Azok a gyerekek, akiknek a szülei a cukortúladagolás miatt aggódnak, gyakran akkor kapnak cukros ételt vagy italt, amikor egyébként is okuk van izgalomra: például családi ünnepekkor, különleges alkalmakkor. Önbeteljesítő jóslatként működhet a kettő összekötése: ha a szülő szigorúan tiltja a cukrot, és a gyerek csak ritkán kaphat, akkor valóban izgatottá válhat miatta. Azonban attól még, hogy a cukor a gyerek viselkedését nem különösebben befolyásolja, nem érdemes túl nagy mértékben adnunk a kicsiknek, hiszen sem a fogaknak, sem a testsúlynak nem tesz jót.
Forrás: index.hu
Korábbi írásaink a témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék