Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Céklás receptek az egész családnak

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 21.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyik legegészségesebb téli zöldségünk a cékla, amiből az egész családnak készíthetünk finom fogásokat - túl a céklasalátán.

Céklás receptek az egész családnak (Fotó: Getty Images)

Miért érdemes szezonális zöldségeket, gyümölcsöket venni?

Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket érdemes venni, amiknek éppen szezonja van. Ha ezek kerülnek a kosarunkba, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a legfrissebb, legvitamindúsabb ételekhez juthatunk hozzá, melyek tápanyagokban gazdagok. Emellett a pénztárcánkat is kímélik, hiszen nem kell több ezer kilométerről ide utaztatni ezeket, így az áruk is olcsóbb. Ha pedig helyi termelőktől vesszük meg a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, azzal biztosak lehetünk abban is, hogy a lehető legkisebb lesz a termékek szénlábnyoma.

Ha tél, akkor céklaszezon

A céklát nem véletlenül nevezik superfoodnak, hiszen ez a színes zöldség vitaminokban és tápanyagokban gazdag, miközben kalóriatartalma csekély. 100 g céklában mindössze 44 kalória van, 1,7 g fehérjét és 2 g rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, magnéziumban, vasban, B6-vitaminban és mangánban gazdag zöldségféle, és remek antioxidánsforrás, így segít a szabad gyökök elleni harcban.
A cékla pozitív egészségügyi tulajdonságai közé tartozik, hogy jótékonyan hat a vérnyomásra, segít szabályozni, így a magas vérnyomással küzdőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A benne található bétalainnak nevezett pigmentnek köszönhetően hatékony gyulladásgátló zöldségnek is tartják, magas rosttartalmának köszönhetőn pedig az emésztést is könnyíti, segít, hogy egészségesebb legyen a bélflóránk.

Mit készítsünk a céklából?

A téli szuperzöldségből a kisebbeknek és a nagyobbaknak is ízletes fogásokat készíthetünk. A legkisebbeknek 10-11 hónapos kortól adható a cékla a hozzátáplálási táblázat szerint, így ha a baba már elmúlt ennyi idős, kipróbálhatjuk a következő receptet.

Céklás-csirkés-rizses egytálétel (3 adag)

A céklapüré és a céklaleves mellett akár ízletes egytálételt is készíthetünk a kicsinek. Ehhez szükségünk lesz a következőkre:
  • 2 csésze aprított cékla megfőzve (megpucolva, felkockázva 15 percig kell főzni)
  • 3 csésze főtt barna rizs
  • 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma megpárolva
  • 1 csésze apróra vágott főtt csirke
  • negyed csésze tej
  • 1 tojássárgája
  • fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
  1. Keverjük össze a céklát a rizzsel, a hagymával és a csirkével. Egy másik tálban keverjük el a tejet a tojással és a fűszerekkel, majd keverjük hozzá a céklás rizshez.
  2. Tegyük az ételt olívaolajjal vékonyan kikent üvegtálba, és egyenletesen oszlassuk el.
  3. Süssük 180 Celsius fokon 40 percig.

A nagyobb gyerekeknek készítsünk cékla fasírtot, amit tálalhatunk a kedvenc köretükkel, vagy akár burgerként is.

Cékla fasírt

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olíva olaj
  • kevés édesköménymag
  • 1 fej apróra vágott lilahagyma
  • 1-2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 csésze főtt quinoa
  • 2 közepes cékla lereszelve
  • fél csésze zabliszt/hajdina liszt/teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az egyik kanál olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és az édesköményt.
  2. Ha levettük a tűzről, adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd gyúrjuk össze masszává, és készítsünk belőle pogácsákat.
  3. A cékla fasírtokat a másik kanál olívaolajon süssük meg egy serpenyőben - gyakran forgatva, nagyjából 10-12 perc alatt készülnek el.

A legnagyobbaknak pedig készíthetünk egy ízletes céklás hummuszt is - amiből lehet, hogy a gyerekek is csipegetnek majd.

Céklás hummusz

Hozzávalók:

  • 3 cékla pucolva, sütőben megsütve
  • 2 csésze főtt csicseriborsó
  • fél citrom leve
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • 2 evőkanál tahini
  • negyed csésze víz
  • 1 reszelt fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A sült céklát vágjuk kockákra, majd az összes hozzávalóval együtt tegyük turmixgépbe, vagy botmixerrel pürésítsük le.
  2. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még vizet. Fogyaszthatjuk piritóssal, nyers zöldségekkel, falafellel.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék