Céklás receptek az egész családnak
Szerző: Babaszoba.hu
2020. február 21. | Frissítve: 2021. február 23.
Forrás: babaszoba.hu
Az egyik legegészségesebb téli zöldségünk a cékla, amiből az egész családnak készíthetünk finom fogásokat - túl a céklasalátán.

Miért érdemes szezonális zöldségeket, gyümölcsöket venni?
Ha tél, akkor céklaszezon
- Kapcsolódó: Ezek a legegészségesebb zöldségek
Mit készítsünk a céklából?
Céklás-csirkés-rizses egytálétel (3 adag)
- 2 csésze aprított cékla megfőzve (megpucolva, felkockázva 15 percig kell főzni)
- 3 csésze főtt barna rizs
- 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma megpárolva
- 1 csésze apróra vágott főtt csirke
- negyed csésze tej
- 1 tojássárgája
- fűszerek ízlés szerint
- Keverjük össze a céklát a rizzsel, a hagymával és a csirkével. Egy másik tálban keverjük el a tejet a tojással és a fűszerekkel, majd keverjük hozzá a céklás rizshez.
- Tegyük az ételt olívaolajjal vékonyan kikent üvegtálba, és egyenletesen oszlassuk el.
- Süssük 180 Celsius fokon 40 percig.
- Kapcsolódó: A legjobb céklás babareceptek
A nagyobb gyerekeknek készítsünk cékla fasírtot, amit tálalhatunk a kedvenc köretükkel, vagy akár burgerként is.
Cékla fasírt
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olíva olaj
- kevés édesköménymag
- 1 fej apróra vágott lilahagyma
- 1-2 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 csésze főtt quinoa
- 2 közepes cékla lereszelve
- fél csésze zabliszt/hajdina liszt/teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál mustár
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Az egyik kanál olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és az édesköményt.
- Ha levettük a tűzről, adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd gyúrjuk össze masszává, és készítsünk belőle pogácsákat.
- A cékla fasírtokat a másik kanál olívaolajon süssük meg egy serpenyőben - gyakran forgatva, nagyjából 10-12 perc alatt készülnek el.
A legnagyobbaknak pedig készíthetünk egy ízletes céklás hummuszt is - amiből lehet, hogy a gyerekek is csipegetnek majd.
- Kapcsolódó: Céklafőzelék húsgombóccal
Céklás hummusz
Hozzávalók:
- 3 cékla pucolva, sütőben megsütve
- 2 csésze főtt csicseriborsó
- fél citrom leve
- 4 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál tahini
- negyed csésze víz
- 1 reszelt fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A sült céklát vágjuk kockákra, majd az összes hozzávalóval együtt tegyük turmixgépbe, vagy botmixerrel pürésítsük le.
- Ha túl sűrű, adjunk hozzá még vizet. Fogyaszthatjuk piritóssal, nyers zöldségekkel, falafellel.
Hozzászólások