Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Calicivírus - mit kell tudni róla?

Szerző: Jaksa Petra

2016. december 20. | Frissítve: 2017. augusztus 8.

Forrás: babaszoba.hu

Egyáltalán nem újkeletű betegséggel állunk szemben: a calicivírus több mint 12 éve dönt le a lábáról kicsit és nagyot. Az influenzavírushoz hasonlóan ugyanis rengeteg variánsa van. De nézzük, hogyan előzhetjük meg, és mit tehetünk ellene!

Calicivírus- mit kell tudni róla?

A calicivírus egy igen gyakori hasmenéssel és/vagy hányással járó fertőzés, mely a vírusos gyomor-bélhurutok 30-40, az ilyen jellegű járványoknak pedig 75-89 százalékát okozza világszerte. Lappangási ideje alig 12-36 óra, és a súlyosnak induló tünetek ellenére általában 2-3 nap alatt magától, szövődmények nélkül gyógyul a megbetegedett személy.
A vírus tünetei és lefolyása nagyon hasonló a rota- és az adenovírus okozta tünetekhez, ezért gyakran ki sem derül, hogy tulajdonképpen melyik okozta a panaszokat. A gyerekek és felnőttek, nők és férfiak fertőzésre való fogékonysága között nincs igazán különbség, viszont nagyobb közösségekben (bölcsőde, óvoda, iskola, kórház) egyértelműen nagyobb a fertőzés és a calicivírus-járvány kialakulásának esélye.

Mik a tünetei?

- hirtelen kialakuló émelygés
- hányás
- hasmenés
- hasi fájdalom
- levertség, gyengeség
- hőemelkedés (ritkán láz)
- esetleg fejfájás, izomfájdalom
Gyerekeknél a hányás gyakoribb tünet (akár hasmenés nélkül), míg idősebbek esetében inkább a hasmenés jellemző (hányás nélkül).

Hogyan előzhetjük meg?

Mivel a calicivírus egy nagyon kicsi, kerek burok nélküli egyszálú RNS-t tartalmazó vírus és rendkívül fertőző (már 10 db vírus belégzése is kiválthatja a betegséget), ezért ha egy kisebb közösségben valaki megfertőződik, nagyon nehéz kivédeni, hogy a többiek ne kapják el. Oltóanyag pedig nincs ellene.
A kórokozók a fertőzött személy székletével, hányásával ürülnek ki a szervezetből, és szennyezett kézzel, az általuk érintett tárgyak megérintésével terjedhetnek. A calicivírus egyébként nyers élelmiszerekben vagy a vízben is előfordulhat.

Mégis mit tehetünk?

- Mossunk kezet minél gyakrabban! Ezt felnőttekre és legfőképpen a gyerekekre nézve fontos betartani, hiszen ők hajlamosak a szájukba venni a kezüket. Csecsemők, kisgyerekek esetében pelenkacsere előtt és után is mossunk kezet alaposan! A helyes kézmosás meleg vízzel, szappannal történjen, utána pedig tiszta törölközővel töröljük szárazra a kezet.
- Használjunk kézfertőtlenítőt! Legyen kéznél otthon, és tartsunk egyet a táskánkban is.
- Törekedjünk a maximális higiénia fenntartására! Rendszeresen fertőtlenítsük a különböző felületeket, melyekkel gyakran érintkezünk a lakásban (asztal, kilincsek, wc-ülőke), illetve az elektronikus eszközeinkről (telefon, számítógép, tablet stb.) se feledkezzünk meg! Szintén hasznos, ha gyakran cseréljük a konyhai mosogatószivacsot is.
- Mindig mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket! És tartsuk be a konyhában is az alapvető higiénés szabályokat.
Amennyiben már van fertőzött a családban:
- A legjobb, ha a beteg a gyógyulásig karanténban marad. Aludjon külön szobában, külön ágyban, használjon külön kádat/wc-t - amennyiben ez megoldható.
- A kéztörlésre használt pamut törölközőt cseréljük eldobható papírtörlőre, arra az időre, amíg a megbetegedett személy meggyógyul!
- A beteg viseljen orvosi maszkot!
- Amennyiben a beteg felnőtt, fontos, hogy maga gondoskodjon róla, hogy a hasmenésének, hányásának ne maradjon olyan nyoma, mellyel tovább terjesztheti a fertőzést a családban. A calicivírus a gyógyulást követően még 1-3 napig fertőz - ezt tartsuk észben!
- A szokásos házi fertőtlenítőket ilyenkor használhatjuk akár ötszörös mennyiségben is.
- Az ételkészítést a család egészséges tagja végezze a javasolt higiéniás szabályok betartásával!

A betegség kezelése

A fertőzésre nincsen semmilyen antivirális készítmény, az antibiotikumok használata pedig egyenesen ártalmas, hiszen ezek vírusos megbetegedések ellen hatástalanok. A calicivírussal fertőzött személy legtöbb esetben magától, 2-3 nap alatt meggyógyul. Csecsemők, idősek és immunológiailag károsodott egyének esetében előfordulhat, hogy a kiszáradás veszélye miatt kórházi ápolásra szorulnak.
- Fontos a folyadékpótlás! Mint minden hasmenéssel, hányással járó betegség esetén, itt is fontos, hogy minél több folyadékot fogyasszunk, hogy elkerüljük a kiszáradást. Csecsemők esetében ez minél gyakoribb szoptatást jelent. A kisgyermekeket pedig 10-15 percenként kínáljuk meg fél-1 deci szénsavmentes vízzel. Ha nem fogadja el, esetleg készíthetünk "szörpkockákat/teakockákat" is: egy jégkockatartót töltsünk fel felhígított szörppel vagy lehűtött mézes teával, tegyük fagyasztóba, majd nyalogattassuk el a beteg gyermekkel. Gyógyszertárban pedig beszerezhetünk rehidratáló készítményeket is. Amennyiben semmi sem működik, és minden folyadék "kijön" a kicsiből, mindenképpen keressük fel a gyermekorvost!
- Ne használjunk székletfogót! A hasmenés ilyen jellegű enyhítése tilos, ugyanis így a betegség elhúzódását idézhetjük elő, hiszen a vírus nem tud kiürülni a szervezetből.
- Figyeljünk a csecsemők, kisgyermekek esetében - a nehézkes folyadékpótlás következtében - bekövetkezett kiszáradás jeleire! Ezek lehetnek: megdagadt/beesett szemek, kiszáradt ajkak és bőr, beesett kutacs, ritkább pelenkacsere, bágyadtság, aluszékonyság, gyors légzés, hideg kezek-lábak. Ezeket tapasztalva azonnal forduljunk orvoshoz!
- Könnyű diéta és ágynyugalom! Ha alábbhagy a hányás, fogyasszunk főtt rizst/burgonyát, pirítóst, ropit, banánt, almát - ezeket adhatjuk a kisgyerekeknek is attól függően, mit fogadnak el. Az elvesztett elektrolitok és só pótlása (konyhasó, magnézium, kálium) ilyenkor különösen fontos. Hosszan azonban nem kell diétáztatni a gyereket, ugyanis a legyengült szervezetet erősíti, ha mielőbb visszatér a szokásos étrendre.
- Használjunk probiotikumot! Ha már enyhültek a tünetek, kezdjünk el probiotikumot szedni - válasszunk gyermekeknek is adható készítményt.
Mindenképp forduljunk orvoshoz, az alábbi esetekben:
- a hányás/hasmenés a harmadik napon sem enyhül
- 39 foknál magasabb láz
- erős szédülés
- véres széklet
- súlyos hasi fájdalmak
- a csecsemőn/kisgyereken a kiszáradás tüneteit észleljük

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék