Gyerek

CSOK 2022

Milyen feltételekkel és kik igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK)? Mi az a falusi CSOK és milyen változások léptek életbe 2022. január elsejével? Összegyűjtöttük a tudnivalókat.
2022. Január 12.
CSOK 2022 (fotó: Getty Images)

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egy vissza nem térítendő támogatás, amit ingatlanvásárláshoz vagy építéshez vehetünk igénybe. Lássuk, melyek a feltételek és milyen változások vannak 2022. január elsejével.

Ki és milyen feltételekkel igényelheti a CSOK-ot?

A CSOK-ot előre vállalt vagy már megszületett gyermek után igényelhetjük. Az igénylők lehetnek:

  • házas- vagy élettársak,
  • egyedülálló szülők,
  • nyugdíjasok, akik a nyugdíj mellett dolgoznak és gyermeket nevelnek.

Gyermeknek számít a magzat a várandósság 12. betöltött hetétől, valamint a támogatást igénylő vérszerinti vagy örökbefogadott gyermeke, aki 25 évnél fiatalabb.A támogatás az igénylővel közös háztartásban élő, illetve vele együtt költöző, vagy általa vállalt gyermek(ek) után igényelhető.Előre vállalt gyermek esetében a megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény csak akkor lehet igényelni, ha legalább az egyik fél 40 év alatti.Az igénylőket tehát két csoportra lehet osztani:

Életkortól függetlenül Életkortól függően
Nagykorú személyek, akik lehetnek házasok, élettársak, egyedülállók A házasok közül legalább az egyik fél 40 év alatti
Kizárólag már meglévő gyermek után igényelhetnek CSOK-ot Meglévő és vállalt gyermek után is igényelhetnek CSOK-ot

Az igényléshez szükséges:

  • büntetlen előélet
  • köztartozás mentesség
  • magyar állampolgárság vagy magyarországi tartózkodási engedély vagy bevándorolt/letelepedett jogállás vagy menekült / oltalmazott jogállás,
  • magyarországi állandó lakcím
  • legalább az egyik igénylőnek 180 napos folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie (erről igazolás szükséges), amelyben maximum 30 napos megszakítás lehet (kivéve ápolási díjban részesülés esetén), és amelybe a külföldi, EGT-tagállamban végezett igazolt állás is beleszámítható
  • a 10 milliós CSOK esetén 2 éves folyamatos tb-jogviszony igazolása (CSOK tb-igazolás kell), amelyben maximum 30 napos megszakítás lehet (kivéve ápolási díjban részesülés esetén), és amelybe a külföldi, EGT-tagállamban végezett igazolt állás is beleszámítható.
  • igazolás arról, hogy az elmúlt 5 évben nem kellett jogosulatlanul felvett CSOK vagy szocpol kedvezményt visszafizetni

Mire vehetjük fel a CSOK-ot?

A CSOK-ot új vagy használt ingatlan vásárlásához, valamint építéshez és bővítéshez lehet igénybe venni. Fontos, hogy az ingatlannak lakóházként vagy lakásként kell szerepelnie az ingatlan-nyilvántartásban, így pl. gazdasági épületet vagy nyaralót nem vásárolhatunk. (Ez alól a szabály alól csak a falusi CSOK jelent kivételt, de erről majd később.)Az ingatlannak rendelkeznie kell:

  • minimum 12 négyzetméter alapterületű lakószobával, főző- és fürdőhelyiséggel valamint vécével
  • közműves villamos energia szolgáltatással
  • egyedi fűtéssel
  • közműves szennyvízelvezetéssel (ennek hiányában egyedileg legyen megoldva)
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással (ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kútnak kell lennie).

A folyósítást követően 90 napon belül lakcímkártyával kell igazolni a bent lakást. A CSOK-kal vásárolt vagy épített ingatlanban 10 évig életvitelszerűen kell élni. A támogatott ingatlanban házastársak, élettársak esetén mindkét félnek tulajdont kell szereznie.

Mekkora összeget igényelhetünk?

Az, hogy mekkora összeget igényelhetünk, függ a gyermekek számától és attól is, hogy új vagy használt ingatlant kívánunk vásárolni.CSOK új lakásra/házra vonatkozó feltételei és összegei:

Gyerekek száma Minimum hasznos alapterület (lakás/családi ház) Összeg (Ft)
1 gyerek 40/70 nm 600 000
2 gyerek 50/80 nm 2 600 000
3 vagy több gyerek 60/90 nm 10 000 000

CSOK használt lakás vásárlásra, meglévő bővítésére, korszerűsítésére vonatkozó feltételei és összegei:

Gyerekek száma Minimum hasznos alapterület Összeg (Ft)
1 gyerek 40 nm 600 000
2 gyerek 50 nm 1 430 000
3 gyerek 60 nm 2 200 000
4 vagy több gyerek 70 nm 2 750 000

A CSOK-kal vásárolt ingatlan után nem kell illetéket fizetni.A legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű újépítésű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű újépítésű ház vásárlása vagy építése esetén CSOK igénylése mellett áfát is visszaigényelhetünk, a lakás 5%-os áfájára vonatkozóan.Amennyiben saját erőből építkezünk, a bekerülési költségek 27%-os áfája igényelhető vissza 5 millió forintig, ehhez 2018. január 1. és 2022. december 31. között kiállított számla szükséges. A kétfajta áfa-visszatérítés támogatás egyszerre nem vehető igénybe.

Hogy igényelhető a CSOK?

A CSOK iránti kérelmet – jogszabályban meghatározott szerződéssel rendelkező – hitelintézethez kell benyújtani. Az ügyintézési idő körülbelül 30 nap. Előzetesen mindenképpen érdemes többféle hitelintézetnél is tájékozódni.CSOK-kal kapcsolatos további információk:Magyarországra külföldről hazaköltöző házaspár akkor lehet jogosult a CSOK-ra, ha vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, akkor élhetnek a CSOK-kal.Ha valakik korábban önként visszafizették a CSOK-ot, mert a vállalt gyermek nem született meg, később, ha szeretnék újra igénybe venni a CSOK-ot egy vállalt gyermekre, erre ismét lehetőségük van.A CSOK-os kamattámogatott hitelben adóstárs lehet az a felnőtt gyermek, akit a támogatás szempontjából nem vesznek figyelembe.A veszélyhelyzetre tekintettel a CSOK esetében a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidők egységesen kitolódnak 2022. június 30-ig.

Milyen feltételek változtak 2022. január elsejétől?

2021. december 27-én megjelent és 2022. január elsején életbe lépett kormányrendelet alapján változtak a CSOK feltételei.Megelőlegező kölcsönt (azaz előre vállalt gyerekre) többször is igényelhet egy család, 2022-től azonban bevezetnek egy új feltételt: csak akkor kaphatunk másodszor is támogatást ha

  • az első alkalommal vállalt gyermekek megszülettek,
  • vagy ha a meg nem született gyermekek után kapott támogatást a család maradéktalanul visszafizette.

Változás az is, hogy a munkálatok befejezéséig ugyanazon célra másodszor is lehet állami támogatást igényelni, Építkezésre, bővítésre, korszerűsítésre (utóbbira csak falusi CSOK-ot) kétszer is igényelhetünk CSOK-ot 2022-től. Hogyan?Ha a család eredetileg igényelt támogatást, de a munkálatok során úgy döntött, hogy az eredeti kérelemhez képest több gyermek után szeretnék kihasználni a kedvezményt. ebben az esetben természetesen a gyerekek számának emelkedésével az ingatlan hasznos alapterületére vonatkozó elvárások is módosulnak, aminek eleget kell tenni.A második támogatás felvételére a 2022 előtt igényelt CSOK támogatásoknál is van lehetőség.

Mi az a falusi CSOK?

Ha CSOK-ról beszélünk, akkor feltétlenül meg kell említeni a falusi CSOK-ot is: ez egy a vidéki ingatlanokhoz kapcsolódó támogatás, amely tanyán, birtokközpontban, preferált kistelepülésen lévő – használt lakás vásárlása és bővítése, illetve korszerűsítése vagy – meglévő lakás bővítése, illetve korszerűsítése céljából vehető igénybe. A támogatott települések listája ezen a linken található.A falusi CSOK feltételei és összegei használt ingatlan vásárlása és bővítése esetén:

Gyerekek száma Minimum hasznos alapterület Összeg (Ft)
1 gyerek 40 nm 600 000
2 gyerek 50 nm 2 600 000
3 gyerek 60 nm 10 000 000
4 vagy több gyerek 70 nm 10 000 000

Meglévő ingatlan bővítésére vagy korszerűsítésére:

Gyerekek száma Minimum hasznos alapterület Összeg (Ft)
1 gyerek 40 nm 300 000
2 gyerek 50 nm 1 300 000
3 gyerek 60 nm 5 000 000
4 vagy több gyerek 70 nm 5 000 000

A támogatás 2022. június 30-ig igényelhető.

Mi az a CSOK-hitel és zöld CSOK-hitel?

A CSOK-hitelnél a két gyermekkel rendelkezők 10 millió, a három gyermekkel rendelkezők 15 millió forint erejéig kedvezményes, kamattámogatott hitel igénylésére is jogosultak, amennyiben a CSOK-ot felveszik. Ez a gyermeket előre vállaló házaspárokra is vonatkozik.

Falusi CSOK mellé is lehet igényelni CSOK-hitelt, ugyanekkora összeget, kivéve a meglévő lakás bővítésére vagy korszerűsítésére felvett CSOK-hoz, ezek mellé 5, illetve 7,5 milliós CSOK-hitel igényelhető.A lakáscélú jelzáloghitelként felvehető CSOK-hitel a futamidő első 25 évében fix, legfeljebb 3%-os kamatozású.2021 októbere óta a CSOK-hitel a Zöld Otthon Program keretében is felvehető.Azok igényelhetik, akik- legalább BB energetikai minősítésű és legfeljebb 90 kWh/nm2/év energiafelhasználású újépítésű ingatlanba költöznek.A zöld CSOK-hitel 10, illetve 15 millió forint erejéig 0%-os kamatozású, az efölötti rész (legfeljebb 70 millió forintig) pedig legfeljebb 2,5%-os kamatozású.