Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

CSOK 2019: mennyi vehető fel, milyen feltételekkel?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 23.

Forrás: babaszoba.hu

Összegyűjtöttünk minden alapvető információt, amit érdemes ismernetek, ha a CSOK igénylését tervezitek.

A családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a CSOK az igénylővel közös háztartásban élő gyermek után, illetve fiatal házaspár esetén, már meglévő gyermekeik számától függetlenül, legfeljebb két gyermek vállalása esetén igényelhető támogatás, amelyet házastársak, illetve élettársak kizárólag együtt igényelhetnek meg a hitelintézeteknél. A CSOK felhasználható lakásvásárlásra, vagy már meglévő ház bővítésére is.

CSOK: mekkora az összeg? Milyen m2 minimum van gyerekszámtól függően?

 Gyermekek száma  Új ingatlan építés/vásárlás  Használt ingatlan építés/vásárlás

 Minimális
 hasznos
 alapterület   (lakás/ház)

 Támogatás

 Minimális
 hasznos
 alapterület
 Támogatás
 1  40/70 nm  600.000 Ft

 40 nm

 600.000 Ft
 2  50/80 nm  2.600.000 Ft  50 nm  1.430.000 Ft
 3  60/90 nm  10.000.000 Ft  60 nm  2.200.000 Ft
 4+  70 nm  2.750.000 Ft

Ha új lakást, házat tervezel

Új lakásnál a CSOK legmagasabb összege egy gyermek esetén 600 000 forint, két gyermeknél 2.600.000 forint, három vagy annál több gyermek esetén 10 000 000 forint. A CSOK igénylésénél figyelembe veszik azt is, mennyi a hasznos alapterület a lakásban, házban. (Figyelem! Csak az számít hasznos alapterületnek, ami fűtött. Például egy fűtés nélküli spájz nem számít bele.) Ez alapján egy gyermek esetén a lakásnak minimum 40 m2, míg a lakóháznak minimum 70 m2 hasznos alapterülettel kell rendelkeznie, két gyermek esetén 50 m2 a lakás, 80 m2 a lakóház négyzetméter-minimuma, ugyanez az érték három vagy több gyermekeseknél lakásra vonatkozóan 60 m2, lakóháznál 90 m2.
CSOK: a legfontosabb tudnivalók
Két gyermek esetén 10 millió forint, míg három vagy több gyermeknél 15 millió forint kedvezményes (maximum 3 százalék kamatozású) hitel vehető igénybe a CSOK mellé. Ennél magasabb összegű kölcsön felvételére is van lehetősége a családoknak, viszont a 15 milliót meghaladó összegre már a piaci hitelkamat lesz érvényes. (Fontos: generál kivitelezővel való építkezésnél a kamattámogatott kölcsön rögtön folyósítható, ám az építkezés befejezésig piaci kamattal kell törleszteni.)
2019. július 1-jétől több dolog is módosul, többek között a jelzáloghitel-tartozásra vonatkozó jóváírási szabályozás is. Eszerint már a 2. gyermek érkezése után is jár 1 millió Ft elengedés a hitelből, a 3. vagy ennél több gyermek születésénél 4 milliót engednek el a tartozásból, továbbá az igénybe vett 4 millió Ft után születő gyerekekre szintén jár 1-1 millió Ft érvényesíthető jóváírás. 

Ha használt lakásra, házra költenéd a CSOK-ot

Fontos változás 2019. július 1-jétől, hogy 35 millió forintnál nagyobb értékű használt ingatlanra is felhasználható a CSOK, tehát megszűnik az értékhatár korlátozás. Szintén 2019. júliusi változás, hogy a kamattámogatott (legfeljebb 3 százalékos) hitel használt lakásra, házra is felvehető. Ez 2 gyermeknél maximum 10 milliót, 3 vagy több gyereknél 15 millió forintot jelent.
A megvásárolni kívánt lakás, ház maximum 20%-kal haladhatja meg a bank által meghatározott forgalmi értéket. A lakás megvásárlásához a meglévő gyermekek számától függetlenül a házaspárok maximum két gyermeket vállalhatnak.
Az összegek használt lakás esetén egy gyermeknél minimum 40 m2 hasznos alapterületű lakásnál 600 000 forint, két gyermek után minimum 50 m2 hasznos alapterületű lakásnál 1 430 000 forint, három gyermek és minimum 60 m2 hasznos alapterületnél 2 200 000 forint, míg négy vagy több gyermek esetén, 70 m2 hasznos alapterületű lakásnál 2 750 000 forint lehetnek.
A CSOK összegének folyósítása lakás, ház vásárlása esetén a támogatási szerződés megkötése után egy összegben történik, míg a lakás bővítésénél, házépítésnél a készültségi fokkal arányosan, utólag történik.
Szintén 2019 nyarán változik a másik lakás eladására vonatkozó "beforgatási" kötelezettség is, azaz hogy az 5 éven belül eladott lakás árát teljes összegben fel kell használni a CSOK-os lakás/ház vásárlásához. Ezt a kötelezettséget eltörlik.

Ki igényelhet CSOK-ot?

A feltételek:

 • büntetlen előélet
 • lakásbiztosítás a támogatott ingatlanra
 • köztartozás-mentesség
 • 1, 2 gyermeknél 180 napos, folyamatos jogviszony (legfeljebb 30 nap megszakítással) - ápolási díjnál (GYOD) ez nem feltétel
 • 3 vagy több gyereknél, új lakás/ház vételnél feltétel 2 év folyamatos TB-jogviszony keresőtevékenységből (maximum 30 nap megszakítással)
 • A házaspár legalább egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie a megelőlegező CSOK igényléséhez. 
Lehet igényelni úgynevezett megelőlegező CSOK-ot is, amelynél a gyermekvállalás teljesítésére egy gyermek esetén 4 év, két gyermeknél 8 év, míg három gyermek esetén 10 év áll rendelkezésére a párnak. 
Ha nem rendelkeznek az igénylők elegendő önerővel, megfelelő jövedelemmel, akkor az igénylők szülei adóstársként bevonhatók. Nagyon fontos az is, hogy a megszerzett ingatlanban csak a házaspár tagjai szerezhetnek tulajdonrészt.

Ki számít gyermeknek a CSOK szempontjából?

A támogatás megállapítása során a meglévő gyermeket, a 12. hetet betöltött magzatot, valamint a vállalt gyermekeket együttesen kell figyelembe venni. Gyermeknek minősül a CSOK esetén, aki a 25. életévét még nem töltötte be, és az igénylő tartja el.
Ha egy megváltozott munkaképességű személy elmúlt 25 éves, de az állapota előre láthatóan egy éven belül nem változik, ő is gyermeknek számít a CSOK igénylésénél.
A CSOK igénybe vehető vér szerinti és örökbe fogadott gyermekek után is - utóbbi esetében 2 évvel hosszabbítja meg a teljesítési határidőt az örökbefogadási procedúra.

Mi számít új ingatlannak?

Új lakásnak, háznak számít...
 • 2008. július 1-nél nem régebbi építési engedéllyel bíró, de még használatba vételi engedélyt nem kapott ingatlan.
 • gazdasági szervezet által, magánszemélynek, még ezután épülő ingatlan. 
 • gazdasági szervezet által már felépített ingatlan, amelynek 2008. július 1-én vagy azután kiadott használatba vételi engedélye van, de még nem adták el magánszemélynek.

CSOK: mi történik, ha nem teljesülnek a vállalások?

Akiknél nem születik meg a vállalt gyermek, azokra visszafizetési kötelezettséget szab ki a Kormányhivatal, és a szerv bírálja el azt is, milyen esetekben mekkora mértékű ez a kötelezettség. A házastárs időközben bekövetkező halála vagy megváltozott munkaképességű személlyé válása nem ad automatikusan felmentést ez alól, illetve a gyermek halva születése, vagy a megszületett gyermek esetleges fogyatékossága sem. Ezek az esetek csak "különös méltánylást érdemlő helyzetnek" minősülnek, különösen a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztása szempontjából.

Hogy lehet kérelmezni a CSOK-ot?

Ha új lakást, házat vesztek, az adásvételi megkötése után 180 napon belül, ha építkeztek, akkor a használatba vételi engedély előtt kell benyújtani egy olyan hitelintézethez, amely szerződésben áll a Magyar Államkincstárral.
Mit kell magatokkal vinni?
 • személyi
 • lakcímkártya
 • OEP TB-jogviszony-igazolás (külföldről hazaköltözőnél külföldi TB-igazolás hitelesen magyarra fordíttatva)
 • adóigazolvány
 • ha lakást/házat vettél, adásvételi szerződés
 • ha társasház épül, akkor építőközösségi szerződés
 • ha magzat után vennéd igénybe, akkor várandósgondozási kiskönyv (12. hétnél idősebb legyen a magzat!)   
Ha építkezel, akkor a CSOK szerződés megkötésének feltétele, hogy az általatok készített építési költségvetést a hitelintézet elfogadja. 
A gyorsabb ügymenet érdekében szabályozva van az elbírálási idő: kész ingatlan vásárlásnál ez 30 nap, építkezésnél 60 nap
Forrás: kormany.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék