Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bőrgyulladást okozhatnak ártatlan növények

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 1.

Forrás: MTI

Bőrgyulladást okozhatnak az ernyősvirágzatú vadon élő és termesztett növények is, mint a pasztinák, a zeller, a petrezselyem vagy a sárgarépa. Bőrfelületre kerülve égési sérülésre emlékeztető hólyagosodást idézhetnek elő.

A vadon termő ernyősök közül a vadmurok, a pasztinák, a közönséges medvetalp, az erdei turbolya és az erdei angyalgyökér, míg a termesztettek közül a zeller, a petrezselyem, a sárgarépa és az édeskömény többszöri érintése is bőrgyulladást okozhat, ezért fokozott óvatosságra int a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Bőrgyulladást okozhatnak ártatlan növények


A Magyarországon néhány helyen megtalálható kaukázusi medvetalp és Sosnowsky-medvetalp pedig súlyos bőrgyulladást képes kiváltani, miután már egyszeri érintésük után is erősen fényérzékennyé válik a bőr.

Az ernyősvirágzatú növényeknél a szár, a levelek, a virágok, sőt több fajnál a termés és a gyökerek is furokumarinokat tartalmaznak. A növények megérintésekor a sejtnedvük a bőrfelületre kerül, többszöri érintkezés hatására a bőr az adott területen fényérzékennyé válik. A furokumarinok a napfény UV-sugarainak hatására bomlanak, a képződő bomlástermékek hatására égő érzés jelentkezik, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, súlyosabb esetekben 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.
Mindez azonban megfelelő védőöltözettel megelőzhető - írták, és megjegyezték, hogy ha az óvatosság ellenére mégis a bőrfelületre jut az ernyősvirágzatú növények sejtnedve, azt minél előbb le kell mosni, az érintett területet ruhával kell letakarni, hogy ne érje napfény. Súlyos tünetek esetében pedig bőrgyógyászhoz kell fordulni - olvasható a hivatal honlapján.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék