Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Boldogabbak a szülők, ha felnőttek a gyerekek?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 29.

Forrás: babaszoba.hu

Nem a kisgyermekes szülők a legboldogabbak, hanem azok, akiknek már felnőttek a gyerekeik?

Boldogabbak a szülők, ha felnőttek a gyerekek?
A kisgyerekek szülei bizonyára hallották már legalább néhány olyan embertől, akiknek a gyerekei már felnőttek a következő és az ehhez hasonló mondatokat: A kicsik túl hamar felnőnek!, Észre sem veszed, és máris kirepültek!, Ebben az életkorban a legaranyosabbak!, Becsüld meg ezt az időszakot, mert hamar vége lesz! Azok, akik az ehhez hasonló tanácsokat osztogatják, nem hazudnak - azonban társadalomkutatók most rávilágítottak, hogy sokkal több, jobban eltölthető idejük van azoknak, akik gyermekei már felnőttek. Noha igaz, hogy a családban élő emberek sokkal boldogabbak és egészségesebbek, mint nem családos társaik, azonban vannak olyan előnyök is, amelyeket csak akkor élvezhetnek, ha a gyermekeik már kirepültek.
Egy 55 ezer, 50 év feletti ember bevonásával készült nagyszabású európai felmérés megállapította, hogy a szülők elégedettebbek az életükkel, és kevésbé mutatnak depresszióra utaló jeleket, mint a gyermektelenek, de csak abban az időszakban, miután gyermekeik már elköltöztek otthonról. Ez a kutatás viszont nem hasonlította össze ezeket a szülőket a kisgyerekes szülőkkel, vagy például az Egyesült Államokban élő szülőkkel.
Azonban egy másik felmérésben mindkettőt megtették: az Egyesült Államok általános társadalmi felmérésének több, mint 4 évtizedes adatait használva megállapították, hogy az 50-70 éves korosztály tagjai, akinek a gyermekei már kirepültek a családi fészekből, 5-6%-kal többen számoltak be arról, hogy boldogok és elégedettek, mint azok a szülők, akik kisgyermeket neveltek. - Az adatok tehát nem azt tükrözik, hogy a kisgyermekes szülők lennének a legboldogobbak - mondta Stefan Trautmann közgazdász, az új európai tanulmány társszerzője. A kisgyerekes szülők számára, akik bőséges oxitocin többlettel rendelkeznek, ezt nehéz lehet elhinni, de a kutatók szerint az ő érzéseiket főként egy evolúciós biológiai kötődés okozza, amely célja, hogy az ember felnevelje az utódait.
Az, hogy a már üres fészekben élők boldogabbak, annak részben az lehet az oka, hogy elégedettséget okoz nekik, hogy sikerült felnevelniük a gyermekeiket, emellett a házasságuk is boldogabbá teszi őket, hiszen a párban élők általában elégedettebbek az életükkel, mint az egyedül élők, és hosszú távon a jólétük és a mentális egészségük fejlődéséről számolnak be. Az egyedülállók ezt a nagyobb baráti hálóval próbálják általában kompenzálni, hiszen egy kutatás szerint a boldogság titkos receptje az, hogy jó emberi kapcsolataink legyenek. Tehát mind családunk, partnereink, barátaink támogatásával érjük el azt, hogy boldognak érezzük magunkat. A kutatók szerint ebben egy napon a gyerekeink is támogatják a szülőket, de amíg fel nem nevelik őket, egy részben ők bizonyos fokú megterhelést is jelentenek.
Az adatok szerint a kisgyermekes szülők közel hasonló boldogságról számolnak be, de csak abban az esetben, ha párban élnek. Az egyedülálló szülők esetében sokkal nagyobb az esélye a depressziós tüneteknek, és a fizikai problémáknak, mint az olyan egyedülállóknak, akik gyermektelenek. De az egyedülálló, gyermektelenek és a gyermeket nevelők között az a különbség, hogy ahogy nőnek fel a gyerekek, úgy az utóbbi csoport tagjai idővel egyre nagyobb fokú boldogságról számolnak be. A közelmúltig ezt azzal magyarázták, hogy a gyermektelen szinglik az idő múlásával magányosabbá és boldogtalanabbá válnak, pedig valójában a gyermeket nevelő egyedülállók lesznek boldogabbak, ahogy nőnek fel a gyerekeik, akik egyre önállóbbak lesznek. - Mint azt minden szülő tudja, a szülőnek lenni gyakran kimerítő lehet, és a szülőség fő pszichológiai előnyeit inkább akkor érzik, amikor a gyerekek idősebbek lesznek, és elhagyják az otthont, később pedig jobban tudják támogatni szüleiket - fogalmazott Trautmann.
Azonban az, hogy az üres fészekben élők boldogabbak, nem csak azért van, mert már nincsenek kisebb gyermekeik, akik nevelése nagyobb terhekkel jár, hanem azért is, mert tisztában vannak azzal, hogy van, aki gondoskodik róluk, ha ők esetleg nem tudják majd ellátni magukat. - Már azelőtt, hogy valódi támogatásra lenne szükségük, érzik a boldogságot, amiatt, hogy biztonságban tudhatják magukat a későbbiekben - magyarázta Trautmann.
A kutató, aki maga is édesapa, úgy látja, nem azt kell szemben állítani, hogy valaki szülő, vagy nem szülő, párban és, vagy egyedülálló, hanem azt kell nézni, hogy milyen támogatással jár az egyéni helyzete. Más felmérések szerint, az olyan országokban, mint például Norvégia vagy Portugália, ahol a szülők sokkal nagyobb támogatást kapnak a gyermekneveléshez, és sokkal rugalmasabban kezelik a szülői szabadságokat, nem kell az a jobblétükhöz, hogy a gyerekek kirepüljenek otthonról.
Trautmann arra is rámutatott, hogy a tanulmányok szerint a túlzott elvárások is csökkenthetik az életünkkel való elégedettséget, így ha a kisgyermekek szüleinek kisebb elvárásai vannak, valószínűleg boldogabbak lehetnek. - A gyerekeim most lépnek a tinédzser korba, és amióta az édesapjuk vagyok, megtanultam, hogy minden szülői periódusnak különböző ajándékai, és természetesen más és más kimerítő vonatkozásai is vannak - mondta Trautmann, aki hozzátette, hogy kíváncsi, 20 év múlva hogy értékeli majd a dolgokat.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék