Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Boldog gyermekkori emlékek, egészségesebb élet?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 24. | Frissítve: 2019. december 13.

Forrás: babaszoba.hu

A szívet megmelengető, boldog gyermekkori emlékek évtizedek múltán is pozitív hatással vannak az életünkre, többek között csökkentik a stresszt, a depresszió és a krónikus betegségek rizikóját - állapították meg tudósok.

A Michigan State University kutatói mintegy 22 000 egyéntől gyűjtött adatokat elemeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy akinek szép emlékei vannak a gyermekkoráról, boldogan emlékszik vissza az édesanyjával vagy édesapjával töltött időre, az felnőttként is egészségesebb. William J. Chopik, Ph.D., a kutatás vezető szerzője szerint kifejezetten meglepő volt, milyen sokat jelentenek ezek az emlékek az embereknek, és még évtizedek után is "ragaszkodnak" ezekhez. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a fiatal felnőttek életére meglepően nagy hatással vannak a pozitív gyermekkori emlékek, összefüggésbe hozhatóak például a jobb magánéleti és munkahelyi kapcsolatokkal, a kevesebb depressziós epizóddal és a ritkább egészségügyi panaszokkal is. Most azonban azt is megállapították, hogy akár 40-50 év után is fontosak ezek.
Az együtt töltött időt és a közös mókázást nem pótolja semmi
"Azt várnánk, hogy a gyermekkori emlékek idővel megfakulnak, elveszítik a jelentőségüket, de még a középkorúak, sőt az idősek életében is nagyon fontos szerepet játszanak, és a pozitív emlékek jobb fizikai és mentális egészséggel járnak együtt" - mondta.
A kutatás eredményeiről a Journal of Health Psychology című szaklapban számoltak be. Chopik és társai a jövőben is folytatni kívánják a vizsgálatot, és elsősorban arra kíváncsiak, milyen összefüggések lehetnek azokban az esetekben, ahol az alanyok valamilyen krónikus betegségben szenvednek.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék