Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betarthatatlan feltételeket szabhatnak az alternatív iskoláknak

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 1.

Forrás: babaszoba.hu

Tovább szigorítana a kormány a hamarosan végszavazásig jutó köznevelési törvényen: az alternatív iskolák működéséhez szabna szinte betarthatatlan feltételeket.

Betarthatatlan feltételeket szabhatnak az alternatív iskoláknak
Két szempontnak való megfeleléshez kötnék az összegző módosító szerint, hogy az alternatív kerettanterveket elfogadja a szakminisztérium - írja az Index.hu
Egyrészt tanévenként két félévre bontva kellene megjeleníteni a kerettantervekben az alaptantervben megszabott tananyag tartalmakat, másrészt pedig az alternatív kerettanterv tantárgyi struktúrája legfeljebb harminc százalékban térhetne el az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervben foglalt tantárgyi struktúrától a Nat-ban foglalt műveltségi területek adaptálása során az iskolák közötti átjárhatóság és a továbbtanulás biztosítása érdekében.

Miért okozhat ez gondot?

A Szülői Hangra hivatkozva a lap szerint a rendelkezésekkel az a probléma, hogy a Waldorf- és más alternatív iskolák számára betarthatatlanok, ugyanis az állami intézményekhez képest ezekben teljesen más ütemezésben, tartalommal és  módszerekkel folyik a képzés. A törvények által előírt tananyagot a  gyermekek ugyanúgy elsajátítják az iskola végére ezekben az intézményekben, azonban jelentősen eltérő évenkénti bontásban. A Nat által előírt tananyag tartalom így esetükben félévenkénti bontásban nem kérhető számon.

Az alternatív tematika teszi vonzóvá

Kihangsúlyozták azt is, hogy a szülők és a gyermekek számára ezek az intézmények pont az alternatív módszertannak és tematikának köszönhetően olyan vonzók, és az alternatív pedagógia iránymutatás miatt a hagyományos osztályzásra épülő módszertan és tananyag helyett. Az alternatív intézmények ezt a törvényt nem tudják betartani anélkül, hogy feladnák alternatív pedagógiai módszereiket, a létezésük alapját.
"- Egyénre szabott tanításszervezés helyett a kormány egy olyan "ásatag, autoriter rendszerekre jellemző modellben? gondolkodik, amely már a múlt században is megbukott" - mondta a módosítással kapcsolatban Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja a Népszavának.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék