Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Beleragadhat a sebbe a kötszer?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 7. | Frissítve: 2017. augusztus 1.

Forrás: babaszoba.hu

A nyár hevében szerezhet gyakran szerezhet gyermekünk olyan sérülést, amelyeket a sebkezelést követően jobb bekötözni. Mit tehetünk, hogy ne ragadjon a sebbe a kötszer? S mi a teendő, ha ez mégis megtörtént?

A nyár a sebekről szól


A jó idő, a nyár együtt jár a sebek, horzsolások, kisebb-nagyobb "bibik" gyógyítgatásával a kisgyermekes háztartásokban. A gyerekek több időt töltenek a szabad levegőn, többet szaladnak, másznak és esnek, a rövidebb ruhadarabokban pedig többször sérül meg a bőr, mint a hűvösebb évszakokban, amikor jóval több és vastagabb ruhatakaró védi a testfelületet. A nyár tehát a sebkezelések időszaka is.
Ha megfelelően kitisztítottuk és elláttuk a kisebb sérüléseket, akkor szükségessé válhat a sérülés bekötözése is. Felmerülhet azonban bennünk a kérdés, hogy nem ragad-e a sebbe a kötszer, és ha így járunk, akkor mi a teendő.

Kezeljük fertőtlenítővel a sebet!

Nos, jó hír, hogy ha mindent megfelelően csinálunk, akkor nem jellemző, hogy a kötszer beleragadjon a sebbe. Ennek a veszélye egyébként akkor áll fenn, ha a sérülés gennyesedik, hiszen a sebből szivárgó váladék révén tapadhat oda az anyag. Ennek elkerülése végett érdemes a sebet gondosan bekenni fertőtlenítővel - ezt egyébként is meg kell tennünk -, amely többek között azt is megakadályozza, hogy a kötszer beleragadjon a sebbe. Jó tehát, ha a házipatikánkban mindig található sebfertőtlenítő.
Ha minden elővigyázatosságunk ellenére mégis azt vesszük észre, hogy a kötszer hozzátapadt a sérüléshez, akkor szép óvatosan - minél kisebb fájdalmat okozva - húzzuk le róla. A műveletet megkönnyebbítheti, ha eltereljük a gyermek figyelmét: bevethetjük a kedvenc rajzfilmjét vagy zeneszámát, esetleg bármi mást, amiről tudjuk, hogy leköti pár percre. Ezután tanácsos újra kitisztítani és fertőtleníteni a sebet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék