Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Befolyásolja az étrend, hogyan teljesít az iskolában a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 14. | Frissítve: 2021. augusztus 26.

Forrás: babaszoba.hu

Azoknál a gyerekeknél, akik nem kapnak otthon kellően tápláló ételeket, jól megfigyelhető az iskolai teljesítmény romlása - olvasható egy kutatásban.

Befolyásolja a tanulási képességeket és az iskolai teljesítményt, ha egy gyerek otthon nem jut kellően biztonságos, egészséges és tápláló élelmiszerekhez, ráadásul ez a negatív hatás hosszú távon is megfigyelhető - derítette ki egy kutatás, melyben indiai tinédzsereket vizsgáltak. A részt vevő gyerekek étrendjét 5, 8 és 12 éves korukban mérték fel, majd 12 éves korukban azt is megvizsgálták, hogyan teljesítenek az iskolai teszteken. A gyerekek 47 százalékára jellemző volt, hogy nem kaptak elegendő mennyiségű vagy minőségű ételt otthon, például kihagytak étkezéseket vagy kevesebbet ettek (például azért, mert a családnak nem volt pénze). Ugyanakkor az is kiderült, hogy a nem megfelelő étrend nemcsak a szegényebb gyerekeket érintette, hanem azokat is, akiknek a családja a tehetősebb kategóriába tartozott.
Az iskolai teljesítményt is befolyásolja az ovis táplálkozása
A kutatásban közel 2000 gyerek adatait elemezték, melyeket az indiai Young Lives Study-ban gyűjtöttek össze.
A szegényes, nem kielégítő étrend a tanulmányok szinte minden területére hatással volt, így többek között alacsonyabb szókinccsel, rosszabb olvasási és matematikai képességekkel jár együtt.
A legrosszabb összértékei azoknak a gyerekeknek voltak, akiket krónikus mértékben érintett a hiányos étrend, vagyis, akiknél már ötéves korukban problémák voltak az egészséges táplálkozással.
A kutatók szerint az étrend hiányosságai közvetlenül hatással vannak a tanulásra és az iskolai eredményekre, illetve az élet későbbi szakaszában a munkahelyi esélyekre, a keresetre és az egészségre is. Azt remélik, hogy a tanulmány hatására nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a gyerekek és a szülők felvilágosítására, különösen azokon a területeken, ahol nagyobb a kockázata a nem megfelelő táplálkozásnak, illetve, hogy a döntéshozók is jobban odafigyelnek majd arra, hogy minden gyerek elegendő mennyiségű és minőségű ételhez jusson.
A vizsgálat eredményeiről az Economics of Education Review című szakmai lapban számoltak be.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék