Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bárányhimlő: most leszámolunk a tévhitekkel

Szerző: Galgóczi Edina

2016. június 3. | Frissítve: 2017. október 17.

Forrás: babaszoba.hu

A fertőzöttek száma évről évre egyre több: az idei év első negyedévében már 13 ezer bárányhimlős megbetegedés volt. Habár a magas esetszám miatt a médiában sok szó esik a betegségről, még most is több tévhit tartja magát.

Bárányhimlő

"A bárányhimlőn jobb átesni" - ez az egyik tévhit, ami makacsul ott él a legtöbb szülő fejében. "Én is voltam bárányhimlős, és semmi bajom nincs" - hangzik el gyakran. Ám arról nem szól a fáma, hogy a bárányhimlős betegek körülbelül 3 százaléka kórházba kerül, s arról sem, hogy néha a szövődmények halálos kimenetelűek. A betegséggel kapcsolatos tévhitek miatt szervezett sajtóeseményen szakember és érintett véleményformáló anyukák - többek között Farkasházi Réka, Ördög Nóra - segítettek körbejárni a témát.

A leggyakoribb szövődmények

A sajtótájékoztatón Dr. Király Balázs gyermekorvos összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a fertőző betegség kapcsán. Mint mondta, a bárányhimlőnek 14 nap a lappangási ideje, és körülbelül 9-10 nap a lefolyása. Igen kellemetlen tünetekkel jár (gondolunk itt a viszketésre, lázra). Sokan elbagatellizálják, a lehetséges szövődmények szinte egyáltalán nincsenek benne a köztudatban.
A leggyakoribb szövődmény a bőrfertőzés. A behatolási kapukon (hólyagokon) át a baktériumok bejuthatnak a szervezetbe, és súlyos fertőzéseket okozhatnak. Potenciális szövődmény a tüdőgyulladás és az agyvelőgyulladás is.
A bárányhimlős betegek 3 százaléka kórházban köt ki.

Biztos, hogy van védettséged?

A Felelős szülők iskolájának vezetője, Tibenszky Móni Lisa az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. "Ez nem játszótér téma" - szögezte le. Mindenképp szakértő véleményére kell hagyatkozni. Egy anyának menedzselnie kell a család egészségét, és ennek része az is, hogy a megfelelő szakemberekkel vegye körül magát, családját, és hallgasson is rájuk.
Még mindig sok a tévhit a bárányhimlő kapcsán. Az egyik, hogy terhesség alatt is be lehet adatni. Az igazság az, hogy a családtervezés része kell, legyen az is, hogy az anya meggyőződik róla, van-e védettsége a bárányhimlővel szemben. Ez egy egyszerű vérvétellel kideríthető. Ritkán ugyan, de az is előfordul, hogy bár már volt az anya bárányhimlős, még sincs védettsége a betegséggel szemben. (A védettség azért fontos, mert a várandósság alatt a fertőzés fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál.

A bárányhimlővel kapcsolatos tévhitek

Gyakori tévhit a bárányhimlős beteg ápolása kapcsán, hogy nem szabad a betegség lefolyása alatt fürödnie a pöttyös gyereknek. Ez nem igaz. Zuhanyozni kifejezetten ajánlott, naponta akár több alkalommal is. Lényeg, hogy ne áztassuk a hólyagokat, sebeket - hívta fel a szakember a figyelmet.
A fehér rázós keveréket is érdemes elfelejteni. Ne érdemes lemeszelni vele a pöttyöket - figyelmeztetett a szakember.
Egy gyermekorvosoknak úgy kell kiengednie a praxisból a gyermeket, hogy az védettséget szerzett oltás vagy a betegség átvészelése révén - véli Dr. Király Balázs. A szakemberektől való információszerzés, a hiteles forrásokra való hagyatkozás kiemelten fontos. Vannak már megbízható szolgáltatások az interneten (például Babaszoba.hu, HáziPatika.com), s a mobilapplikációk között is, ahol szakembertől származó tanácsokat kaphat az édesanya.

Nem szabad félni a védőoltástól

A 20 éves praxis alatt szerzett tapasztalatok és a tudományos, orvos szakmai tények alapján Dr. Király Balázs azt javasolja, hogy adassuk be az oltást a gyermekünknek. A vakcina révén szinte 100 százalékban megelőzhető a bárányhimlő. Fontos tudni azt is, hogy a védőoltás körülbelül 20 évre biztosít védettséget.
Érdekesség a névadásról
Tudtad, hogy a bárányhimlő a fekete himlővel való összehasonlítás révén kapta a nevét? Mivel sokkal veszélytelenebb volt, mint hírhedt, fekete társa, a bárány jelzővel látták el.
Farkasházi Réka gyakoroló anyaként felvetette azt a kérdést, ami minden bizonnyal sok anyában megfogalmazódik: miért nem része a kötelező oltási rendnek a bárányhimlőtől megóvó vakcina? A dolog folyamatban van - válaszolt Király Balázs a színésznő kérdésére. Azt is hozzátette: külföldön, sok országban ez már az oltási program része. Döbbenetes, hogy mennyire gyorsan visszaszorította a megbetegedések számát az adott országokban az átoltottság.
Sokan a védőoltás mellékhatásaitól félnek, amelyek a tapasztalatok szerint szerencsére igen jelentéktelenek. Maximum bőrpír, kisebb láz jelentkezik az oltást követően. A legyengített kórokozók veszélytelenek, szemben a lehetséges mellékhatások veszélyeivel.
Sok betegség esetében már kialakult az úgynevezett nyájimmunitás, ami azt jelenti, hogy elég nagy az átoltottság ahhoz, hogy a fertőzés ne tudjon terjedni. A bárányhimlő esetében sajnos ez még nem alakult ki. Ezért is nő évről évre a megbetegedések száma.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék