Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bárányhimlő elleni oltás

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2017. november 15.

Forrás: babaszoba.hu

Nem tartozik a kötelező védőoltások körébe a bárányhimlő elleni oltás, bár a WHO és magyar orvosok szerint is kötelezővé kéne tenni mindenhol. A bárányhimlő elleni oltás csökkenti a megbetegedés esélyét vagy szövődmény nélküli teszi.

Sokan szorgalmazzás a bárányhimlő elleni oltás kötelezővé tételét

A bárányhimlő (vagy varicella) egy cseppfertőzéssel terjedő betegség, igen gyakori a gyermekközösségekben. Viszkető, piros hólyagokkal jár és az esetek egy részében enyhe lefolyású a betegség. Sajnos azonban még az ép immunrendszerűek esetében is lehet súlyos szövődménye a bárányhimlőnek, a megbetegedések 10 százaléka súlyosnak tekinthető. Teljességgel kiszámíthatatlan, hogy kinél alakul ki a bárányhimlő szövődménye.
Súlyos szövődménye lehet a bárányhimlőnek a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, májelégtelenség.
Hazánkban 1998 óta van forgalomban a bárányhimlő elleni védőoltás. Legkorábban 9 hónapos kortól adható.
A bárányhimlő elleni védelemhez 2 oltás szükséges és a két oltás között 2 hónap szünetet kell tartani. A bárányhimlő elleni oltás kb. 20 ezer forintba kerül.
Magyarországon nem tartozik a kötelező védőoltások körébe, bár nem csak a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szorgalmazza, hanem a WHO is ezt ajánlja. A bárányhimlő elleni oltással csökken annak esélye, hogy megkapjuk a betegséget, illetve ha mégis bárányhimlősök leszünk, akkor az enyhébb lefolyású lesz és szövődmények nélküli.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék