Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Bárányhimlő: ami a kiütéseken túl van

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 6.

Forrás: gyogyhirek.hu/babaszoba.hu

Bár késlekedik a bárányhimlő kötelezővé és ingyenessé tétele, mégis a jogalkotói szándék megvan erre. Méghozzá azért, mert a bárányhimlő nemcsak egy pöttyökkel járó, kellemetlen betegség, hanem súlyos szövődményeket is okozó fertőzés.

Nem csak egy ártalmatlan betegség a bárányhimlő
Persze nem minden esetben. A legtöbbször tényleg enyhe lefolyású a betegség, ami leginkább télen és tavasszal jelentkezik.
A probléma az, hogy nem jósolható meg előre, kinél okoz majd szövődményeket. Ezek a szövődmények lehetnek: tüdőgyulladás, vérmérgezés, agyvelőgyulladás, csontvelőgyulladás, májgyulladás, bőrfertőzés, szívizomgyulladás, ízületi gyulladás, szemgyulladás következtében látásvesztés, gerincbántalom miatt kialakuló bénulás, gyermekkori stroke.
Már az a közkeletű nézet sem igaz, hogy gyerekkorban jobb átesni a bárányhimlőn, így uzsgyi vigyük az egészséges gyereket a bárányhimlős közelébe. Nem jobb átesni rajta, éppen a lehetséges és bejósolhatatlan szövődmények miatt. Ez a nézet egyébként abból fakad, hogy felnőttkorban súlyosabb lefolyású és gyakoribb a szövődményes bárányhimlő, így amikor még nem volt védőoltás, akkor csak úgy lehetett kivédeni a felnőttkori fertőzést, ha gyerekkorban már átesett rajta valaki.
A bárányhimlő olyannyira fertőző, hogy az egy légtérben tartózkodó 10 emberből 9 elkapja a betegséget, ehhez testi kontaktus sem kell, mert a bárányhimlő cseppfertőzéssel (tüsszögés, köhögés) terjed.
A szövődmények bárkinél előfordulhatnak, felkészülni rá nem lehet, az egyetlen megelőzés a védőoltás. Hazánkban minden 100 gyerekből 1 kerül kórházba bárányhimlős szövődmény miatt.
A tervezett ingyenes és kötelező vakcinát 15 és a 18 hónapos oltásokkal egy időben adják majd be. A védőoltás azonban nem 100 százalékos: nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy így is bárányhimlős lesz a gyerek, az viszont lényeges különbség, hogy a beoltottaknál a betegség enyhe lefolyású, kevés kiütéssel jár, nincs sem láz, sem szövődmények nem alakulnak ki. Terheseknél magzatkárosító hatása sincs.
A bárányhimlőt okozó varicella-zoster vírus a gerincvelő melletti idegdúcokban életünk végéig lappangva megbújik, s később övsömör (herpes zoster) képében reaktiválódik, ha az immunrendszerünk valamilyen okból meggyengül.
Éppen ezért szorgalmazta sok szakember a bárányhimlő elleni oltás kötelezővé tételét, amelyre úgy tűnik, most a szándék megszületett, bár a bevezetés egyelőre késlekedik.
Kapcsolódó cikkeink bárányhimlő témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék