Gyerek

Azt jósolták, nem fog járni, most mégis a lépéseivel gyűjt pénzt egy kislány

Frankie-Rae olyan ritka genetikai rendellenességgel született, hogy az orvosok nem voltak túl bizakodók a jövőjét illetően. Ő mégis rácáfolt a prognózisra.
2022. Július 15.
A kép illusztráció. Fotó: Getty Images

Amikor a kétéves Frankie-Rae Hockney megtette első bizonytalan lépéseit a nappalijuk szőnyegén, az édesanyja örömkönnyekben tört ki. Bár egy ilyen pillanat minden szülőnek óriási élmény lehet, Mary-Ella számára azonban ennél sokkal többet jelentett. Az asszony sosem gondolta volna, hogy a lánya valaha is képes lesz járni.

Frankie-Rae-nél több genetikai betegséget is diagnosztizáltak a születése után. A kislány a nagyon ritkának számító, úgynevezett 17p13.1 kromoszóma deléciós szindrómával született, mellette hipermobilitás van a lábában, a bokájában és a térdében (ami azt jelenti, hogy a kötőszövetet körülvevő, rugalmas inak a mozgási tartományon túl is engedik mozogni az adott testrészeket), valamint magasan ívelt szájpadlást is megállapítottak nála. Születésekor az orvosok nem voltak túl derűlátók. Felkészítették a családot arra a lehetőségre, hogy Frankie-Rae talán soha nem fog megtanulni járni vagy beszélni.

“Az orvosok elmagyarázták, hogy mivel a pályájuk során korábban csak 5 hasonló esettel találkoztak, semmi biztosat nem tudnak mondani a kislányunk jövőjét illetően” – mesélte az édesanya, Mary-Ella a Mirrornak.

Bár a hír sokkoló volt, a szülők egy percre sem mondtak le a gyerekükről. Amint lehetőség volt rá, a kislányt fizioterápiás foglalkozásokra kezdték járatni, és több neves gyermekorvost is felkerestek. Mivel Frankie-Rae nem tudott járni, ahogy egyre nagyobb lett, egy speciális kerekesszékes babakocsira lett volna szükségük, ám az állami egészségügy ilyet térítésmentesen nem tudott nekik biztosítani. Ekkor kereste fel a családot a kifejezetten anyagilag rászoruló fogyatékkal élőknek segítő The Carter Trust alapítványt, és meglepték a kislányt az áhított kerekesszékkel.

“Hatalmas változást hozott az életünkbe a kerekesszék, viszont bűntudatom is volt, amiért pénzt kaptunk egy jótékonysági alapítványtól” – mondta Mary-Ella, aki hamarosan ki is ötlötte, hogy miként tudnák meghálálni a szervezetnek a segítségüket. Elindítottak egy jótékonysági gyűjtést, amibe Frankie-Rae-t is bevonták. A kislánynak egy kihívás keretében egy hónapon keresztül gyakorolnia kellett a járást. 

“Június 1-jén létrehoztam neki egy közösségi adománygyűjtő oldalt, és a közösségi médiában közzétettem a kihívás részleteit. Minden nap posztoltam róla, ha megtett néhány ingatag lépést, akár egyedül, akár a járókeretét használva. Egyik nap összesen 15-öt sikerült neki, ami egészen hihetetlen volt.”

Frankie-Rae eddig több mint 1000 fontot gyűjtött össze a Carter Trust számára, és a család szeretné, ha a kitűzött 2000 fontos célt is megdöntenék.

“Mivel egy összetett fejlődési elmaradást diagnosztizáltak nála, nem tudhatjuk, hogy az állapota mennyire fog javulni, vagy javulni fog-e az idővel. Ő azonban egy nagyon elszánt kislány, aki soha nem fogja feladni. Természetesen aggódom a jövője miatt. A diagnózisa után azt jósolták az orvosok, hogy valószínűleg soha nem fog járni és beszélni. Már most bebizonyította, hogy mindannyian tévedtek, hiszen nemcsak lábra állt, de már az anya és apa szavakat is ki tudja mondani. Biztos vagyok benne, hogy tartogat még meglepetéseket a számunkra”- mondta az édesanya.

A családról itt nézhető meg kép.