Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az ötödikes gyerekek harmada fáradt, kedvetlen, ingerlékeny

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 20.

Forrás: 444.hu

Hatezer diákot kérdeztek arról, hogy mit esznek, mennyit mozognak, hogy érzik magukat.

Az ötödikes gyerekek harmada fáradt, kedvetlen, ingerlékeny (fotó: iStock)
Egy nemzetközi, 50 országra kiterjedő vizsgálat négyévente térképezi fel az iskolások egészséget befolyásoló szokásait. Legutóbb 2018-ban vizsgálták az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán kb. hatezer ötödikes, hetedikes, kilencedikes és tizenegyedikes diákot vontak be, fele-fele arányban fiúkat és lányokat - írja a 444.hu.
Az eredményekből kiderült, hogy a négy évvel ezelőtti felméréshez képest kevesebb iskolás eszik mindennap gyümölcsöt, zöldséget. Reggelizni is kevesebben szoktak mint négy éve (48 helyett 42 százalék). A lányok egészségesebben esznek, mint a fiúk, de az életkor előrehaladtával mindkét nemnél romlik a táplálkozás minősége.
A gyerekek majdnem 18 százaléka mozog naponta 60 percet. A lányok mutatói tovább javultak, a fiúké viszont erőteljesen visszaestek.
A négy évvel ezelőtti édességfogyasztás viszont jó irányba változott: négy éve még az iskolások 30 százaléka evett mindennap édességet, most pedig 24 százalékuk.
A kutatás a mentális egészséget is vizsgálta. E szerint már az ötödikesek harmada hetente többször érzi magát fáradtnak, a tizenegyedikes lányok fele azt mondta, hetente többször szokott ideges lenni, harmaduknak pedig hetente többször fáj a feje.
A gyerekek 24 százaléka elmondta, eszébe jutott már az öngyilkosság. Várnai Dóra, a kutatócsoport tagja szerint ez is mutatja, milyen fontos lenne mentális betegségekre koncentráló, öngyilkosságmegelőző programokat indítani ebben a korosztályban.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék