Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az osztálytársak terrorja felnőttkorban is elkísér

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2019. április 18. | Frissítve: 2021. augusztus 26.

Forrás: babaszoba.hu

Nagyobb eséllyel küzd majd felnőttként mentális problémával, és nagyobb valószínűséggel lesz munkanélküli az, akit az iskolában zaklattak, bántottak az osztálytársai.

Főként a középiskolai bullying van drámai hatással a mentális egészségre és a foglalkoztatottságra a későbbiekben - erre a következtetésre jutott a Lancaster University Menedzsment Iskolájának kutatása. A kutatásban több mint hétezer 14-16 éves tanulót vizsgáltak. Az eredmények szerint azok a fiatalok, akik tartós, erőszakos iskolai zaklatás áldozatai voltak, drámai következményekkel számolhatnak felnőtt korukban: az elszenvedett bántás 25 éves korukra akár 40 százalékkal is növelheti a mentális problémák kialakulásának kockázatát
Az iskolai zaklatás növeli a felnőttkori mentális betegségek kialakulását
A zaklatás, kiközösítés, bántás széles körben elterjedt az iskolákban, sok más tanulmány is összefüggést mutatott ki a zaklatás és a tanulmányi eredmények között. Az iskolai teljesítményen túl a társak közötti agresszió alacsony önbecsülést generál a gyerekeknél, továbbá mentális egészségi problémákra és rosszabb munkahelyi kilátásokra számíthatnak azok, akik áldozattá váltak - fejtette ki Emma Gorman, a tanulmány társszerzője. Az iskolai zaklatásnak hosszú távú hatása van a jövedelemre is.
Az előbb említett hatások különösen azoknál erősek, akiket tartósan bántalmaztak. A tanulmány a bántalmazások közé sorolta a gúnyolódást, a közösségből való kizárást, s az erőszakkal fenyegetést is. A bullying hosszabb távon befolyásolja a teljesítményt - a felsőoktatásban is érezteti hatását.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék